CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

19. Alte „Annapurne”

Baie de cultură

Baie de cultura in Sibiu – Capitala Culturala Europeana 

Motto: Asadar am cucerit varful Annapurna. Dar exista in viata si alte Annapurne.

Maurice Herzog

Am plecat din Cluj joi 30 aug. dupa masa, cu planul „de a prinde doi iepuri ” : cultura si munte. Am reusit doar sa facem „o baie de cultura” in Sibiu si imprejurimi. Ne simtim impliniti, mai bogati sufleteste, mai putin „salbatici”.. 🙂 .

Debutul a fost joi seara cu Concertul formatiei Jethro Tull, armonizat excelent cu atmosfera de epoca a Pietei Mari, cu entuziasmul spectatorilor la adresa virtuozitatii artistilor.

Vineri : am prins finalul vernisajului expozitiei foto „Luxemburgul la Sibiu” unde l-am ascultat si pe Klaus Johannis – iubitul primar al Sibiului (ales cu peste 85 % din voturile sibienilor !).Acolo l-am intalnit si pe Mihai Moiceanu- renumitul artist fotograf brasovean, care va fi in juriul Salonului International de Arta Fotografica 2007 de la Sibiu din luna aceasta. Am admirat apoi in Piata Mare expozitia foto „Biserici fortificate din Transilvania”; excelente fotografii, mai ales cele aeriene. Am primit astfel un nou indemn de a le dedica in viitor o saptamana de concediu, caci am vizitat si admirat doar cateva dintre ele in drumurile spre sau dinspre munte. Am vizitat Expozitia de mobila veche pictata din Transilvania, am ratat-o pe cea de cale vechi de teracota…

Am vizitat Sibiul de multe ori, dar niciodata nu ni s-a parut asa de frumos ca acum. Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, stradutele si gangurile dintre ele, Orasul Vechi de Jos, Orasul vechi de Sus, Pasajul Scarilor, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Palatul-muzeu Brukenthal (cel mai vechi muzeu din Romania !),Muzeul farmaciei, Casa Luxemburg, Casa Haller, numeroasele biserici, zidurile si turnurile cetatii, numeroase terase si cafenele. Mereu mai gaseam/pozam cate o statuie a lui Hermann, intemeietorul orasului Hermannstadt-Sibiu, fiecare in alta ipostaza. Ne simteam cu secole in urma si pe stradutele lui si in biserici. Am intrat in cat mai multe, asa cum facem cand vizitam orase din alte tari. Am intrat desigur si in Catedrala Ortodoxa, care nu e fericit amplasata, dar care impresioneaza prin spatiul interior si mai ales prin pictura. Regretam ca plecarea spre munte ne-a facut sa renuntam la Concertul de Orga de vineri ora 19 la Catedrala Evanghelica.

O surpriza a fost faptul ca pe o straduta veche, dintre cele cu case inca nerenovate si nu prea curata, sa-l intalnim pe… primarul Sibiului ! Acum fara costum si cravata ca dimineata; era in tricou si blugi, singur, fara suita. L-am salutat cu respect, caci e de admirat cat suflet pune in a sti ce mai trebuie facut, in a face. De admirat ca a refuzat postul de senator sau de ambasador, promise de politicienii ce doreau sa-l „avanseze”,el preferand sa ramana la dispozitia sibienilor.Alte doua placute surprize au fost intalnirea in Piata Mare cu Adi David- seful salvamontului Sibiu si apoi cu Vali Penes- car-ist veteran din Bucuresti.

In planul nostru initial era si o tura pe munte, cea ratata cand i-am spart baia de ulei a lui TOM pe drumul de pe valea Sadului. Dar nu regretam ca n-am prins doi iepuri: Sibiu si Munte. Desi am incercat: vineri seara am pus cortul pe munte, intr-un loc fain, aproape de Paltinis, impreuna cu prietenul nostru Eugen Roman din Hunedoara. Dar ploua si seara si noaptea, iar dimineata era ceatza si era de ploaie. Asa ca am revenit la izvoare de cultura ! La Rasinari, ne-am oprit mai intai la Mausoleul lui Andrei Saguna. Am admirat apoi Stejarul Unirii plantat in 1916 de primarul de atunci si colonelul Traian Mosoiu devenit ulterior general. Nu departe de acesta, am calcat emotionati pe ulitele si prin fata caselor in care au copilarit Octavian Goga si Emil Cioran. Pe un localnic l-am intrebat care e Coasta Boachii pe care o evoca deseori Emil Cioran…

La Cisnadioara am vizitat si pozat si biserica evanghelica a satului, dar ne-a interesat mai ales Biserica Romanica Fortificata de pe Deal- una din cele mai vechi din Transilvania (sec.XII -XIII ).

De neuitat a fost si vizita la Biserica Evanghelica din Cisnadie, ridicata la inceputul sec. XIII tot ca basilica romanica, imprejmuita ulterior cu ziduri si turnuri de aparare. Intr-unul din ele erau expuse acum fotografii din cele mai cunoscute alte biserici sasesti fortificate din Transilvania. Tot acolo era o expozitie de pictura religioasa: Marc Chagal – Gottfried Engelmann si o expozitie foto: ” Chipuri transilvane”. Am urcat in turn, de unde (ca si in Sibiu) imaginea asupra stradutelor si acoperisurilor te indeamna sa declansezi aparatul foto iar si iar.

Am revenit apoi in Sibiu. Stiam ca in acele doua zile de week-end , in Piata Mare va avea loc Targul Olarilor. Ne-am delectat ochii cu acele minunatii; ne-au uimit ca si alte dati varietatea, inspiratia, ingeniozitatea, meticulozitatea, cromatica .Marlene ar fi cumparat mai multe, daca nu o mai temperam eu..: Ne simteam ca Alice in Tara Minunilor. A fost ceva impresionant, mai ales ca avea loc in acel decor medieval. In Piata Mica se puteau admira si cumpara tot felul de obiecte de artizanat, dar mai ales obiecte vechi. Cu ocazia asta am facut si cateva interesante fotografii-portret ale unor artisti-comercianti de arta. A urmat o alta plimbare pe „Corso”, strada atat de placuta acum, cand e un adevarat restaurant in aer liber, unde fiecare comanda ce doreste, dar toti se relaxeaza, se bucura de atmosfera. La capatul opus al acestei artere pietonale, isi incepusera spectacolul in strada o trupa de peruani Inca pe care, mai devreme, cand comandasem suc-cafea la o masa vecina cu a lor, ii remarcasem dupa insolita lor costumatie.

Duminica ne-am delectat ochii si sufletele cu a 2-a jumatate din Muzeul Civilizatiei Transilvane ASTRA din Dumbrava Sibiului, care este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa. Prima jumatate a lui o (re )-vizitasem in vara 2006, cand am coborat din Parang. A fost si un altfel de „a merge pe munte”, caci am vizitat si sectorul dedicat oamenilor din sate de munte. Printre alte exponate erau si doua momai mari de pietre si doua bordeie ciobanesti…

Cam atat, pe scurt despre aceste „alte Annapurne” din ultimul week-end… Cele aproape 600 de poze ne vor reimprostata amintirile din Sibiu, cand ne va fi dor de el…

Nota ulterioara : Tura aceasta am realizat-o ulterior. Gasiti relatarea  « Inconjurand izvoarele Sadului », in cap.07- Ture de vara.

*****


Loading