CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

19. Alte „Annapurne”

Câtu-i Maramureşu’

Impresii de la Festivalul „Datini si obiceiuri de iarna din Maramures” care are loc la Sighet in a 3-a zi de Craciun a fiecarui an.

Motto: „Veşnicia s-a născut la sat”

„Când poetul şi filosoful Lucian Blaga facea afirmaţia de mai sus, el se referea la trăinicia şi frumuseţea artei populare născută din sufletul ţăranului român, din imaginaţia lui atât de originală şi , fără îndoială, din puritatea fiinţei sale” scrie undeva Ion Marin Almăjan.
Din păcate ştim şi aflăm mereu noi dovezi că veşnicia de la sat nu mai este, nu va fi chiar veşnică. Şi stim că doar la sat, in unele sate o mai găsim încă. Şi că o mai ţin în viaţă două surse de vitalitate: tradiţionalismul vârstnicilor şi înţelepciunea, dăruirea unor intelectuali ai zonei, ai satelor. Şi că o mai găsim doar în anumite „insule” şi mai ales in anumite ocazii.
Ştiam că o astfel de zonă e Maramureşul. Şi că o astfel de ocazie o reprezintă Crăciunul şi zilele ce-i urmează până la Bobotează. De dorul copilăriei am „colindat” în câteva Crăciunuri prin sate bucovinene, moţesti, maramureşene şi am scris despre ele in cap.09 al acestui site, dfar si in revista Romania pitoreasca . Ne-am gândit ca la final de an 2009 să nu mai mergem din sat în sat, ci să mergem acolo unde ştiam că în fiecare an, în a 3-a zi de Crăciun se adună satele. Şi mai ştiam ţâpuritura:
„Catu-i Maramuresu’,
Nu-i ficior ca io şi tu
Şi oraş ca Sighetu’ „

Aşa ca in dimineaţa de 27 decembrie 2009 am intrat în Sighet cam deodată cu reprezentanţii satelor de pe Iza, Mara, Cosău şi Vişeu, dar şi ale catorva din Ţara Lăpuşului, din Moldova şi sudul Ardealului. Locul de adunare a fost piaţa din faţa frumoasei Case Municipale de Cultură. Ne-am obţinut rapid acreditările de la amabilul domn Vasile Muste, neobositul ei director şi am ieşit să ne bucurăm ochii şi sufletele, să punem la treaba camerele foto. N-a fost uşor, căci nu suntem profesionişti. Şi suntem obişnuiti a fotografia peisaje, nu copii zburdalnici şi adulţi care au cântecul şi dansul „in sânge”.Care nu aşteaptă să ajungă pe străzile centrale şi în faţa tribunei oficiale. Cântă şi dansează „de drag”, nu doar ca să nu lase frigul să le intre „in oase”.
Şi aici, ca şi în faţa tribunei, ne atrăgeau mai ales copiii care erau atât de mândri de mândreţea costumelor lor ! Care erau atat de degajaţi, de lipsiţi de emoţii. Emoţionaţi nu erau nici adulţii şi nici vârstnicii satelor, emoţionaţi eram noi in faţa acelor valuri de tinereţe, de frumuseţe, de autenticitate şi vechime.

Toţi „artiştii” ne-au plăcut. Dar nu-i vom uita pe cei veniţi de acolo de unde izvorăşte Iza, din Săcel. Au fost cei mai numerosi, cu programul cel mai variat, cu un pluguşor „al zilelor noastre” care a entuziasmat asistenţa. Au fost cei mai plini de poftă de viata; aveam impresia că ei cântă şi danseză pentru ei, nu pentru noi, spectatorii.
Ar fi mai multe de spus. Dar lasăm câteva imaginile „să vorbească” :

https://plus.google.com/photos/100452716495980794788/albums/583898593555…

şi să vă îndemne a vă petrece un Crăciun, sau măcar a 3-a zi a lui pe mealegurile maramureşene încărcate de istorie, de tradiţii de frumos. Să vă convingeţi de adevărul versurilor:
„Maramureş, ţară veche, cu oameni fără pereche”.

Loading