CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

07. Ture de vara

Din dor de Făgăraşi

Un week-end de octombrie pe custuri fagarasene cu colegii de club.

Era inca vara atunci cand am propus colegilor de club (Sectia Univesitara Cluj a CAR) ca la mijloc de octombrie sa facem o iesire de grup la Balea. Ideea a fost acceptata cu entuziasm, mai ales ca era in plan si o parcurgere a vestitei Creste a Arpaselului. Vestita nu prin dificultate, ci prin istoria ei si prin frumusete, prin bucuriile ce le ofera ochilor si sufletelor.

Primii ajunsi la Balea au fost studenti, care isi fac mai usor zile libere. De dor de munte au calatorit noaptea cu trenul pana la Sibiu, de acolo cu autobuz pana la ramificatia Transfagarasanului, mai departe cu cu ocazii… Au sosit apoi pe rand cei cu autoturisme.

Vineri un grup de 10 au ajuns pana pe Negoiu; alti 5, care am ajuns la Balea doar pe la ora 10 i-am intalnit la lacul Caltun si ne-am intors cu totii spre gura tunelului pe marcajul CA din caldarile sudice. Marcaj ce-l facuse salvamontistul sibian Ion Grigore cu momai in vara anului 1974, pentru transportul cu spatele al materialelor de constructie pentru refugiul Caltun. Am facut si eu atunci doua transporturi „pe poteca lui Ion”.

Sambata 14 oct. un grup de 9 persoane au facut tot drumetie pe crestele din jurul Balii, astepatandu-ne in final pe cei 15 care am parcurs Creasta Arpaselului. 15 din Club, caci au mai fost si doi salvamontisti sibieni (Adi David si Doru Oros) si inca 3 alpinisti din Bucuresti si Busteni. Deci 20 de oameni concomitent ! !! Eu am parcurs de multe ori si vara si iarna Crestele Vartopel si Arpasel, dar n-am vazut o asa „aglomeratie”! Vremea a fost superba, totul a fost de vis ! S-a mai stat „la coada” la cele 5 rapeluri, dar asta n-a deranjat pe nimeni. Dimpotriva, a fost prilej de schimb de impresii, de amintiri, de planuri de viitor.Prieteniile au devenit si mai stranse. S-au strans si in serile de povesti in cabane, la cate o bere sau la tabara de corturi

Duminica inainte de pranz unii au mai facut ture prin apropiere. Doi au revenit din periplul lor pana dincolo de Podragu. Unii am ajutat pe salvamontistii sibieni sa care lemnele de unde le descarcase camionul pana langa refugiu.

Ne gandim deja ca in octombrie viitor sa participam si noi la Memorialul „Niculae Baticu” initiat recent de car-istii bucuresteni. Sa aiba tinerii din Club ocazia de a pasi prin locurile in care s-a nascut alpinismul din Carpati. De a asculta „povesti”, asa cum au ascultat si la Balea. Si pe cea a parcurgerii Arpaselului in iarna 1963 sfarsita tragic (7 febr.) si pe cea a parcurgerii „duble” (dus-intors, intr-o zi si o noapte !!) tot iarna a Arpaselului -cu 10 ani mai tarziu- de catre Iosca Ghetie si Mihai Pupeza, ca „In Memoriam” pentru cei patru studenti : Marius Anitia, Igor Popovici, Constantin Zamfir si Ioan Silca . La monumentul lor de langa Lacul Capra am pastrat un moment de reculegere.La fel si la cel al speologilor oradeni de pe piciorul Capra, unde e si numele lui Ducu Lazar- fost student al meu..

Muntele ne cheama in toate anotimpurile. Dar parca toamna are un farmec aparte. Culorile toamnei ne-au chemat la munte si in week-end-ul care a urmat.


Loading