CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

02. Ganduri

Gânduri despre munte și alpinism VI

Culese din cărţi de autorul acestui site.

1. K2 e un munte care nu iartă. Dacă ai cea mai mică lacună tehnică sau de sănătate, riști să nu te mai întorci acasă.

Horia Colibașanu

2. Cățărarea este și plăcerea de a comunica intim cu muntele, nu doar cu măreția sau frumusețea lui, ci mai ales  cu materia sa, ca    artistul cu și piatra, lutul sau lemnul…

Nae Anghelide

3. Măreț și imprevizibil, neprimitor sau tandru, muntele a făcut întotdeauna parte din istoria spirituală a popoarelor.

Sonia Herman

4. Muntele, în toate formele în care îl savurez (drumeție, escaladă, ski, foto-tururi, cățărat), e implicit o formă de întoarcere și reconectare cu mine însămi. Urc în munți ca să mă pierd și regăsesc, să mă deconectez de Zilnic și să mă reconectez la Esentă.

Dia Șomogyi

5. Urcăm pe munte pentru delpinătatea bucuriei de a trăi,pentru a descoperi încă o dată și mai profund, minunea neîntreruptă care este viața.

Nae Anghelide

6. Omul cere drumul spre munte iar muntele răspunde….nu există nici un drum.

Hanshan Dong

7. Mi-am înseninat gândurile până au început să se vadă în ele munții…

Marin Sorescu

8. Nimic nu face viaţa mai frumoasă si mai împlinită ca atunci cand ai un scop, un Everest al tău pe care să-l atingi şi pentru care să-ţi pui la bătaie toată forţa şi tot sufletul din tine!

David Neacșu

9. Munții nu au gură să vorbească, dar ceea ce ei ne pot învăța trebuie să descoperim singuri.

Alexandra Pușcașu

10. Curajul îndeamnă oamenii spre cer, iar frica este acea dreaptă și necesară contragreutate a acestuia, care și îi protejează de autodistrugere.

Kurt Maix

11. Drumeția rămâne un marș al debarasării de mentalități și deprinderi care ne prejudiciază personalitatea, o depășire în condiții plăcute a propriilor noastre limite.

Ion Ionescu-Dunăreanu

12. Muntele ne educă, ne schimbă. Pentru unii schimbarea începe atunci când trec de la un selfie la o poză  cu muntele în prim plan.

Alexandra Pușcașu

13. Călătorind prin munți, încorporăm  mai bine în ființa noastră ambiția de a reuși, dorința de a trăi frumos, necesitatea de a fi om între oameni, nevoia imperioasă de a ocroti oricând și oriunde această prea bună maică – Natura.

Ion Ionescu-Dunăreanu

14. Acolo sus, fascinați de puritate și grandoare, reflectați în apele limpezi ale conștiinței, vedem chipul nostru adevărat. Acolo și atunci ne întâlnim neînchipuit de simplu cu noi înșine.

Ion Ionescu-Dunăreanu

15. Munții sunt cei care au făcut lumină în capul meu, m-au ajutat să mă întorc la natură. E ca și cum aș fi avut un văl peste ochi și acum pot vedea.

Alexandra Pușcașu

16. Unul dintre motivele pentru care am ajuns să iubesc munții, este că acolo mă simt complet liberă, acolo mă simt acasă.

Alexandra Pușcașu

17. Pentru a intra în rezonanță cu muntele, e nevoie de sensibilitate și de anumite trăsături psihice…

Sonia Herman

18. Abilitatea este ceea de ce ești capabil. Motivația determină ceea ce faci. Atitudinea determină cât de bine o faci.”

Lou Holtz

19. În alpinism iei tot timpul decizii, la foc continuu. Unele nu sunt chiar bune, altele, de-a dreptul greșite. Experiența m-a învățat    să fac alegeri mai puțin proaste și sa ies din situațiile în care m-au băgat deciziile aiurea, ale mele sau ale coechipierilor mei.

Marius Gane

20. Sfidător și modest în același timp, muntele își etalează măreția singurătății, ca un imn al eternității.

Mircea Dan

21. Caută şi păstrează mereu o bucată de cer deasupra vieţii tale.

Marcel Proust

22. Drumeția este arta de a ști ce să duci cu tine.

Autor necunoscut

23. Fiecare om are un Everest al lui, dar nu fiecare are curajul să-l urce.

Fane Tulpan

24. Degeaba ai multă experienţă dacă nu o împarţi cu nimeni. Copiii trebuie să vadă că există şi altceva decât calculatorul şi internetul.

Fane Tulpan

25. Muntele, în toate formele în care îl savurez (drumeție, escaladă, ski, foto-tururi, cățărat), e implicit o formă de întoarcere și reconectare cu mine însămi. Urc în munți ca să mă pierd și regăsesc, să mă deconectez de Zilnic și să mă reconectez la Esentă.

Dia Șomogyi

26. Pe munte mergeam  chiar și  anterior propriei conștiințe. Încă dinainte să știu a umbla, când tata  mă purta în spate, fiindcă acolo mă linișteam brusc. Eram în fapt mută de uimire, atentă și curioasă la tot ce descopeream cu ochii, urechile, nările și pielea.

Dia Șomogyi

27. Muntele ne atrage și ne oferă contextul unor povești extraordinare ale unor eroi și posibilitatea de a fi părtași la niște situații neobișnuite.

Iosif Gheție

28. Nu este o întrecere cu munții pe care-i urcăm,  ci cu munții din noi.

Fane Tulpan

29. Există și în lumea alpinismului un curent competitiv nedeclarat, poate chiar inconștient: primul pe un vârf, pe un traseu, primul iarna, primul fără oxigen, cel mai scurt timp, primul solo…

Iosif Gheție

30. În iarna lui 89, noi strigam pe străzi numele munților la care visam:Everest, Mont Blanc, Kilimanjaro.

David Neacșu

31. Fac expediții în munți în primul rând ca să cunosc lumea, să o văd cu ochii mei, să o simt, să mi-o adaug mie.

David Neacșu

32. Mulți uită că vârful este doar jumătatea drumului, greul începe de aici încolo.

Fane Tulpan

33. Orice salvamontist iubește casa aceea numită Refugiu Salvamont, iar dacă nu există, și-l dorește cu ardoare.

Mihai Sârbu

34. Cartea lui David Neacșu – un adevărat cetățean al lumii – se desfășoară ca o adevărată declarație de dragoste pentru această planetă, pentru  natura, cultura și oamenii săi.

Marius Chivu

35. Va fi din ce în ce mai bine astfel încât vei uita ca a fost  vreodată rau.

Cristina Pogăcean

36. Frica este abilitatea corpului de a se apăra, este un lucru bun că există și cred că ar fi un lucru rău dacă nu aș avea acest sentiment.

Cristina Pogăcean

37. Deși am pasiunea înălțimilor, pentru mine vârfurile nu au fost niciodată un scop în sine, ci un motiv în plus să plec, să-mi încerc puterile, să mă cunosc.

David Neacșu

38. Pentru a vedea bine, trebuie să deschizi nu numai ochii, ci și inima.

Nae Anghelide

39. Am început alpinismul cu pași mici, care m-au pregătit fizic și psihic pentru salturi mari.

Teo Vlad

Loading