Muntele e frumos in toate anotimpurile. Dar fiecare anotimp si chiar fiecare luna, isi are chemarea sa. In lunile de primvara si de inceput de vara cei mai eficienti „chematori” sunt florile. In martie ne cheama ghioceii si brandusele, la mijloc de luna mai ne cheama narcisele. La mijloc de luna iunie simtim cu totii „Chemarea smardarului”. Chiar asa am intitulat candva un articol pentru revista Romania pitoreasca. Il gasiti la:
Chemarea smârdarului
In w-e 14-15 iunie 2014, fiecare iubitor de munte si-a ales o destinatie unde sa raspunda „prezent !” la aceasta chemare.
Noi doi am ales „Fagarasii Nordului”-cum ne place sa alintam muntii Rodnei.Care in aceasta luna, datorita indragitelor flori de Rhodo ar merita numele „Muntii Rhodnei”- copyright dragul coleg de club Marian Poara !
Am decis sa fie „tura pentru ochi si suflete”. Scopul nu era sa parcurgem cat mai mult din creasta (am intalnit 6 maratonisti care alergau, unii cu tricou sau buff de „Maraton Apuseni ” ! ) , ci sa ne imbatam cu minunile florale ce le stiam gazde ospitaliere pregatite pentru intalnirea lor cu iubitorii de natura si frumos. Dar si Papp Csaba ( unul dintre cei sase 6 maratonisti care alergau – unii cu tricou sau buff de „Maraton Apuseni ” ! ) a declarat ca admirau si ei coastele „in flacari”, nici nu se putea altfel !
Pana vineri seara pe la ora 21 nu stiam inca daca vom putea pleca spre munte pe doua zile sau doar una, duminica. Norocul ne-a suras, asa ca am plecat cu ALP din Cluj sambata dimineata la ora 5, cu destinatia „Intre Aniese”, confluenta Aniesului Mare cu Aniesul Mic, aflata pe valea cu acelasi nume, afluent de dreapta al Somesului Mare. Spre placuta noastra surpriza, drumul de 10 km. din satul Anies pana la Intre Aniese e asfaltat ! Ne aminteam de o coborare pe schiuri pe acolo in 2 ian. 2006 dupa o tura cu mici „aventuri” :
http://www.dinumititeanu.ro/Final-de-an-pe-schiuri
La ora 8 l-am parcat pe ALP langa cabana „Intre Aniese” , de unde am continuat per pedes 5 km spre inainte-dreapta, pe Aniesul Mare (drum in stare buna ) pana la Intre Izvoare, confluenta intre Izvorul Mare dinspre vest si Izvorul Galatului/Cepilor dinspre est. Am urcat in 4 ore pe un vechi drum minier, marcat cu CA (cruce albastra), pana in Saua Gargalau. Intr-o pauza, la traversarea paraului Cepilor, o vulpe cu coada lunga cat ea, s-a apropiat agale de noi ! Pacat ca aparatul era in rucsac; dupa cateva secunde de uimire, a schimbat directia si mesul agale cu cel rapid si agil. In creasta, speram sa ii vedem sau sa ne raspunda la SMS, trupa lui Lucian Satmarean care stiam ca vor parcurge creasta est-vest. De acolo, noi am mers spre vest cu multe pauze pentru savurat peisajul si parfumul de rhodo. Abia la ora 18 ne-am montat cortul langa minunatul izvor din locul numit La Carti (izvor stiut si ca „Fantana lui Râţifoi! ).
Duminica ne-am comportat ca romanii la iarba verde: stat lana cort, minus focul, manelele, gunoaiele lasate + poze de peisaj, nu „cu noi la iarba verde”. Muncisem seara la adunat cutii ruginite de conserve si alte ambalaje imprastiate pe langa traditionalele, nationalele vetre de foc de acolo (vreo 3, nu doar una !!). Recunoastem ca nu toate aveau loc in rucsacii nostri, au ramas si acolo dosite sub pietre, sa deprime doar muntele, nu si pe confratii intru pasiune care vor mai trece pe acolo. Pe la pranz am coborat pe marcajul CG, devenit „traseu tematic” cu multe panouri informative. Pacat textul celui despre ghetari (ce ar fi stat mai logic intr-o caldare nordica !) se referea doar la ghetari in general, doar o fraza despre cei ce existau candva in Carpati si nimic concret despre cei care au existat in muntii Rodnei ! Am constat cu nedumerire si ca ca timpii si distantele in km. de pe unele sageti de marcaj au mari diferente fatza de realitate. Pe unele trasee timpul de coborare e mai lung ca cel de urcare !
Recomandam -daca va intereseaza accesul acesta, sa mergeti cu masini pana la Intre Izvoare (cabana Salvamont si inca 1-2 constructii), sa urcati pe CA (panta lina, curbe largi) si sa coborati tot la masina pe marcajul BG (banda galbena), care se desprinde din creasta in zona dinspre Saua Puzdre a Tarnitei Barsanului. E o tura ce se poate face intr-o zi din Cluj pana pe creasta si inapoi. Pe doua zile, va permite si o incursiune din Saua Gargalau spre est, pana pe vf.Omului, iar din Tarnita Barsanului si spre vest pana La Carti sau chiar pana in saua Obarsia Rebrei, prin Zanoaga Catanilor, pe sub vf.Repedea si Cormaia si revenire pe sus, peste ele. Scutiti cei 5 km. de mers pe jos de la Intre Aniese la Intre Izvoare si cei 8 km. pe drumul de pe Aniesul Mic- daca ati vrea sa coborati de La Carti pe CG, cum am facut noi.
Sigur veti gasi inca rhodo in floare si in w-e viitor, cand noi avem in plan o tura „de anduranta” de 3 zile pe crestele Retezatului care „imbratiseaza Lapusnicul , un ultim antrenament pentru Alpii din iulie !
Albume foto: https://foto.dinumititeanu.ro/2014/06/14/muntele-in-flacari/
https://foto.dinumititeanu.ro/2018/06/16/in-cautarea-rozului-rodnean/
Sa va indemne spre „muntele in flacari”, unde va dorim sa aveti vreme buna !
Dinu si Marlene