CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

14. In memoriam

Misi Szalma

 

1 ian.1946 – 22 ian.1974

A fost cel mai impetuos alpinist al Cheilor Turzii. Prin pasiunea pentru stâncă, pentru căţărare, din cei multi pe care i-am cunoscut, cu care m-am căţărat, doar Cuxi Şerban s-a apropiat de Mişi.

A început alpinismul la 17 ani, la Clubul Metalul-Unirea Cluj. Remarcându-i calităţile, maestrul Emilian Cristea i-a dat posibilitatea să facă alpinism şi în timpul stagiului militar, la A.S. Armata Braşov, unde a făcut rapid progrese, devenind în 1966, vicecampion naţional, alături de Nae Zbârcea. În 1972, a fost unul din cei câţiva membri fondatori ai secţiei de alpinism a Clubului „U”. Concomitent, a înfiinţat A.S. Turdeana, (în prezent „Pajura Turda”), având ca nucleu central, secţia de alpinism al cărei instructor competent şi iubit a fost. În 1971 a înfiinţat la Turda prima echipa Salvamont din Judeţul Cluj, iar în 1973 a absolvit Şcoala de Salvamont de la Podragu. „Băieţii lui Mişi” s-au remarcat de la primele alpiniade la care au participat. Mişi nu le spunea ce să facă, nici cat şi cum sa se antreneze, ci le cerea să facă ce făcea el. Era un adevărat sportiv, nu bea, nu fuma, se culca si se trezea devreme. Era ca un idol pentru tineri, îi molipsea cu pasiunea lui pentru stâncă.

A pitonat traseul „Morcovul” – 4B, „Vietnamezul” (3A), a repitonat Traseul „Gabor Feri” (3B), toate în Cheile Turzii. În Bucegi a pitonat cu Nae Zbârcea Traseul „Anotimpurile” (5B) din peretele Caraimanului.

M-am căţărat mult cu el, îmi oferea o senzaţie de siguranţă. Cu el am simţit din nou acea senzaţie ciudata, pe care am încercat-o prima data cu Dinu Bucur, că prin coarda care ne lega, se scurgea parcă energie spre mine, în mine, că parcă dispărea gravitaţia, că urcuşul la verticala era un zbor. Cu Mişi, cu Vali Crăciun şi cu Miki Gyöngyösi am făcut prima mea tura de iarnă, Creasta Rondei în februarie ’71, şi primul meu șesar „Santinela” din Cheile Bicazului. Mişi a făcut multe ascensiuni de mare dificultate şi în Bucegi, Piatra Craiului, Tatra Înaltă. L-am însoţit într-o „repetiţie” pentru Creasta Meridionalilor, iarna, între Predeal şi Podragu, în perioada 1-10 februarie ’72, inclusiv Creasta Pietrei Craiului. Din păcate, tot la Podragu,in 22 ianuarie ’74, o avalanşă tip „scândură” a fost mai vicleană decât experienţa sa. Lui şi lui Laci Halmágyi, ea le-a întrerupt drumul spre Sinaia, parcurgerea integrală, iarna, a Meridionalilor,(veneau de la Herculane) una dintre celebrele probe pentru obţinerea titlului de „maestru al sportului”. Vezi si: Fascinatia-crestelor-făgărășene.

În memoria lui Mişi s-au realizat trei premiere alpine. În Claia Strâmbă din Buila-Vânturariţa (6A), realizată de Vlad Petcu şi Harmath Csaba, al 2-lea traseu de 6 din ţară pitonat „dintr-o singură intrare”, în Cheile Valisorii (5B), al lui Grig Bodea şi Al. Crişan, şi în Cheile Turzii (5A), al lui Doru Iuga şi Florin Vulturar. De atunci, într-un week-end din fiecare toamna, în Cheile Turzii sau Cheile Valișorii (Aiudului) se aduna sute de alpinişti din toată ţara, la Memorialul „Misi Szalma”. Dorinţa lui Mişi, ca alpinismul în Cheile Turzii să dăinuie, s-a împlinit.

 

Loading