CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

19. Alte „Annapurne”

Bisericuţe din Maramureş

O tura de Pasti 2000 pe la 32 de biserici de lemn, majoritatea din Maramures, combinata cu o tura pe Tibles. 

Montaniarzii merg pe munte din dorinţa de mişcare, de aer curat, de linişte, de a cunoaşte oameni asemănători peisajului, din DORINŢA DE FRUMOS.

Dar în drumurile lor spre şi dinspre munte, din cauză că frumuseţea şi nevoia de frumos există şi în ei, nu pot rămâne insensibili la alte frumuseţi: livezi în floare sau cu rod, case şi sate încadrate în armonia peisajului, turle svelte de biserici seculare de lemn care ţâşnesc din peisaj şi se avântă spre azurul cerului.

In vacanta de Pasti 2000, fiind primavara, ne doream si o intalnire cu Muntele imbracat in „blana de leopard”. Am ales Arcer- Tibles- Bran, cu covoare de ghiocei bogati, Ignisul, cu ai sai megaliti ce amintesc de statuile din Insula Pastelui, Gutaiul, cu a sa uluitoare Creasta Cocosului si Farcaul si Mihailecu cu a lor singuratate si cu ale lor -acum- milioane de branduse…

Dar ne doream si ca Sfanta slujba a Invierii si zilele de sarbatoare urmatoare ale oamenilor si ale naturii sa ne gaseasca in locuri de neuitat pentru ochi si suflet.Am ales manastirea de la Rohia lui Steinhardt si zecile de turle de lemn din fabulosul Maramures, adevarate antene de trimitere a rugaciunilor spre cer.

Ne-am documentat dintr-o carte mai recenta: „In Tara bisericilor de lemn”, autor Gh.Cristea, editura Mitropoliei din Sibiu, 1989. In carte sunt descrise si cu fotografii color 29 de biserici de lemn din Tara Maramuresului (nu din judet!), dar, intreband, am descoperit cateva (3), tot vechi, nesemnalate in carte!!, si 3, tot de lemn, dar noi: Ocna Sugatag, Manastirea Bârsana si Dragomireşti( cea veche de lemn e in Muzeul Satului din Bucuresti). Noi am vazut si 3 vechi din Tara Lapusului- superbe: Plopiş, Lăschia si Şurdeşti. Cea din Şurdeşti detinea pana de curand recodul de inaltime a turnului (54 m), depasita acum de cea a Manastirii Barsana (57 m) si de cea din Sapanta (75 m). Nu puteam sa nu ne oprim din nou, la Siseşti, unde biserica nu e de lemn, dar e ca o catedrala si prin arhitectura si volume si prin faptul ca e legata de numele unuia dintre corifeii Marii Uniri- parintele Vasile Lucaciu- „Leul din Siseşti”, al carui muzeu memorial se afla in frumoasa incinta a bisericii.

In Maramures noi am vizitat de Pasti bisericile de lemn: Deseşti, Hărniceşti, Sat Şugatag, Giuleşti-Mânăstirea, Fereşti, Corneşti, Călineşti-Susani, Călineşti-Josani, Sârbi-Josani, Sârbi-Susani, Budeşti-Susani, Budeşti-Josani, Breb, Glod, Bârsana (cea veche, superb asezata!), Onceşti( aflata acum in Muzeul Satului din Sighet),  Valea Stejarului (superb aşezată),Rona de Jos, Bogdan Voda (Cuhea) ,Rozavlea, Poienile Izei, Botiza, Şieu, Ieud din Şes, Ieud din deal- cea mai veche, uluitoare!!!, cele doua din Sălişte.

Mai stim despre 3 vechi de lemn: Borsa, Moisei, Baia Mare (adusa din Chechis). Am revazut desigur celebrul Cimitir Vesel din Săpânţa si am vizitat, tot un fel de cimitir, deloc vesel: MEMORIALUL DIN SIGHET, unde stiam ca Iuliu Maniu si Gh. Brătianu au cate o camera, dar am gasit si una in care erau multe informatii despre alpinistul SORIN TULEA, despre care imi vorbisera mult si Toma Boerescu si Niculae Baticu. Doamne, pentru detinutii a fost un chin inchisoarea, dar cred ca pentru alpinisti si montaniarzi a fost cumplit !!! Am scris despre asta in cap. 11 in „Bucuria libertăţii” si „Fascinatia verticalelor”.

Aceasta vacanta de Pasti a fost una dintre cele mai frumoase. Renunt la incercarea de a reda impresii, sentimente, trairi. Sper ca intelegeti de ce ! Va vor ajuta si imaginile:  

https://plus.google.com/photos/100452716495980794788/albums/583860919803…


Loading