CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

07. Ture de vara

Dor de Piatra Craiului

Relatarea unei ture de inceput de aprilie 2001 pe creasta Pietrei Craiului

Din mai multe motive, planuita tura de iarna pe creasta Pietrei Craiului, a devenit, prin repetate amanari- tura de primavara. Superbe zile de primavara, asa cum speram, adica „sa dea iarasi meteorologii in bara”. Si au dat-o, spre bucuria noastra. Am avut un Munte superb sub picioare, un cer albastru deasupra si munti cu mai multa zapada in stanga si dreapta noastra, dar cu putina pe creasta.

Vineri seara am pus corturile la confluenta Cheilor Pisicii cu Prapastiile, langa crucea si troita in amintirea acelei perechi de tineri pe care o teribila viitura din 28 iunie ’98, i-a tarat cu brutalitate de sub podul Pisicii, unde se adapostisera de ploaie. 

Sambata, trecem pe la Grind, unde dormisera 2 tineri din Sighisoara, care fusesera pana La Om si se intorsesera, caci aveau doar un alpenstok. Am lasat rucsacii mari si am urcat pe Coltii Gainii. Moment de reculegere in memoria prietenului Zoli Kovacs, rapus de o avalansa in 31 dec. 2000, dincolo de Colti. Vf. La Om – Cr. Sudica pana la Vf. Lespezi – coborare lunga pe un picior inzapezit pana langa padure si retur la Grind. La stana din Grind erau „acasa” cei care de 10 ani isi fac acolo revelioanele si multe week-enduri. Placuta intalnire cu adevrati iubitori de munte. Seara dormim in refugiu, doar noi, 4 clujeni. 

Duminica, 1 apr.: Cr.Nordica- Turnu- cab. Curmatura. Lunga si placuta discutie cu Vasile Dic, un adevarat cabanier, om de munte de 24 karate. Il avusese ca vizitator pe David Neacsu. Am regretat ca nu l-am intalnit. Pe la ora 23 ne montam iar corturile, ca sa nu spunem ca le-am carat degeaba. Le luasem caci ne era teama ca refugiile vor fi pline. Tot de aceea n-am parcurs traseul invers: nord-sud, cum faceam alta dati. Ne-au speriat RT-uri anterioare cu inghesuiala de sambata seara de la ref. Vf. Ascutit (pe care l-am gasit ff curat, spre deosebire de Grind unde era cam mizerie si in refugiu si in jur. 

Pe Sudica raportul mers pe zapada- mers pe stanca cam 10/2, pe Nordica cam 10/1. Lume putina; am intalnit/vazut 7 persoane, inclusiv o frontala cu halogen pe la ora 21 pe Cr. Sudica. 

Luni, coboram cu dureri in muschii… gaturilor, caci capetele erau mereu intoarse spre Minunata. Idem pe soseaua spre Sibiu, unde Maiestuosii Fagarasi, inca bine inzapaziti, au defilat prin fata ochilor nostri, prezentandu-se, rand pe rand, vale cu vale, creasta cu creasta, varf cu varf. Amintiri. Chemari. Planuri. Pe curand!


Loading