CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

15. Opinii

Făgăraş, Munţii Făgăraşului, Făgăraşii

Opinie personala asupra corectitudinii si utilizarii termenilor de mai sus. In urma unui articol al meu intitulat „Din dor de Fagarasi”, am primit o observatie de la un drag coleg de lista Alpinet. Pertinenta – daca privim problema dpdv stiintific. Am mai scris despre asta candva.

Termenul corect gramatical si geografic e „Muntii Fagarasului”, stiu asta. Dar stim cu totii ca in discutii intre prieteni nu se vorbeste doar academic. Stim ca pentru fiinte si locuri dragi folosim si adresari mai personale, mai concise, uneori diminutive. Spunem „mi-e dor de Rodnei”, nu „de Rodna” sau ”de Muntii Rodnei”, ” dor de Retezat” , nu „de Muntii Retezat”. Putem spune „dor de Ciucas”, „dor de Ceahlau”- caci nu se creaza confuzii. Dar daca spunem ” dor de Fagaras” e altceva, caci Fagaras e un oras. E cel mai apropiat oras de satul copilariei mele, dar mie nu mi-e dor de Fagaras: nu am urmat liceul in Fagaras, in plus e asezat intr-o campie si in afara de celebra Cetate nu prea are multe alte frumuseti. Mi-e dor insa de batranul Brasov, oras cuibarit intre dealuri pitoresti, cu al sau centru medieval ce place oricui, cu al sau superb cartier Schei in care am locuit cand eram elev al renumitului  Liceu „Andrei Saguna”, care a dat țării 47 de academicieni. In fond- daca despicam firul in patru nici „Muntii Fagarasului” nu e termen corect, caci cea mai mare suprafata a lor apartine judetului Arges, stiind cu totii ca toate culmile sudice sunt mult mai lungi ca cele nordice. Idem e cu Muntii Rodnei, dar care sunt ”ai Rodnei” nu ”ai Borșei”. 

In copilaria mea si in vacantele mele la Recea, nimeni nu vorbea de Muntii Fagarasului. Erau doar Muntii. Si acei munti erau Hermeneasa, Budiul, Cațaveiu, Traznita, Coltii Brezei, Mosu si Mosuleata, Urlea, Mogosu, Izvoru, Langa, Pietrele Popii, Beliile ( Mica si Mare), Tiganu, Buzduganu,  Baba, Scoarta, Picioru Batran, Banciu, si alti „munti” din „primul rand”! Caci Bunicu’ imi spunea ca din creasta nu se vad satele din Regat, caci „mai e un rand de munti”. Mai tarziu, pe harti, m-am lamurit ca acel „al 2-lea rand de munti” e format de masivul Iezer-Papusa…

Unii stiti ca Bucegii purtau in vechime numele Buceciul! Din singular au devenit acum plural. Si spunem de cele mai multe ori „Bucegii” – nu „Muntii Bucegi”. Prin similitudine putem spune „Fagarașii”- nu Muntii Fagarasului. Asa ca din drag de muntii care ma fascinau in copilarie, alint acum „Alpii Transilvaniei” cu numele Fagarasi-Fagarasii. Caci de fapt pentru mine sunt mai multi, sunt munti, nu UN munte. Am vazut in unele carti si albume foto ca si altii scriu Fagarasii, creasta Fagarasilor.  Poate vor accepta candva si dictionarele termenul acesta ca fiind corect.

*****


Loading