CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

14. In memoriam

Misi Szalma

 1 ian.1946 – 22 ian.1974

A fost cel mai impetuos alpinist al Cheilor Turzii. Prin pasiunea pentru stanca, pentru catarare, din cei multi pe care i-am cunoscut, cu care m-am catarat, doar Cuxi Serban s-a apropiat de Misi.

A inceput alpinismul la 17 ani, la Clubul Metalul- Unirea Cluj.Remarcandu-i calitatile, maestrul Emilian Cristea i-a dat posibilitatea sa faca alpinism si in timpul stagiului militar, la A.S. Armata Brasov,unde a facut rapid progrese, devenind in 1966, vicecampion national,alaturi de Nae Zbarcea. In 1972, a fost unul din cei cativa membri fondatori ai sectiei de alpinism a Clubului „U”. Concomitent a infiintat A.S. Turdeana, ( in prezent „Pajura Turda”), avand ca nucleu central,sectia de alpinism al carei instructor competent si iubit a fost. In 1971 a infiintat la Turda prima echipa Salvamont din Jud. Cluj, iar in 1973 a absolvit Scoala de Salvamont de la Podragu. „Baietii lui Misi” s-au remarcat de la primele alpiniade la care au participat. Misi nu le spunea ce sa faca, cat si cum sa se antreneze, ci le cerea sa faca ce facea el. Era un adevarat sportiv, nu bea, nu fuma, se culca si se scula devreme. Era ca un idol pentru tineri, ii molipsea cu pasiunea lui pentru stanca.

A pitonat traseul „Morcovul” 4B, „Vietnamezul” 3A, a repitonat Tr.”Gabor Feri” 3B, toate in Cheile Turzii. In Bucegi a pitonat cu Nae Zbarcea Traseul „Anotimpurile” 5B din peretele Caraimanului.

M-am catarat mult cu el, imi ofera o senzatie de siguranta. Cu el am simtit din nou acea senzatie ciudata, pe care am incercat-o prima data cu Dinu Bucur, ca prin coarda care ne lega, se scurgea parca energie spre mine, in mine, ca parca disparea gravitatia, ca urcusul la verticala era un zbor. Cu Misi, cu Vali Craciun si cu Miki Gyongyosi am facut prima mea tura de iarna, Creasta Rodnei in feb. ’71, si primul meu sesar „Santinela” din Cheile Bicazului. Misi a facut multe ascensiuni de mare dificultate si in Bucegi, Piatra Craiului, Tatra Inalta. L-am insotit intr-o „repetitie” pentru Creasta Meridionalilor- iarna intre Predeal si Podragu, intre 1-10 feb.’72, inclusiv Creasta Pietrei Craiului. Din pacate, tot la Podragu,in 22 ian.’74, o avalansa tip „scandura” a fost mai vicleana decat experienta sa. Lui si lui Laci Halmagyi, ea le-a intrerupt drumul spre Sinaia, parcurgerea integrala, iarna, a Meridionalilor,(veneau de la Herculane) una din celebrele probe pentru obtinerea titlului de „maestru al sportului”. Vezi si:  http://www.dinumititeanu.ro/Fascinatia-crestelor-fagarasene 

In memoria lui Misi s-au realizat 3 premiere alpine. In Claia Stramba din Buila- Vanturarita, 6A, realizata de Vlad Petcu si Harmath Csaba, al 2-lea traseu de 6 din tara pitonat „dintr-o singura intrare”, in Cheile Valisorii 5B, al lui Grig Bodea si Al. Crisan, si in Cheile Turzii 5A, al lui Doru Iuga si Florin Vulturar. De atunci, intr-un week-end din fiecare toamna, in Cheile Turzii sau Cheile Valisorii (Aiudului) se aduna sute de alpinisti din toata tara, la Memorialul „Misi Szalma”. Dorinta lui Misi, ca alpinismul in Cheile Turzii sa dainuie, s-a implinit.

 

Loading