Radu Stoian

Puțini alpinișți și cățărători români au aflat de el, căci e unul dintre cei ”din grosul plutonului”, nu are ”performanțe” , s-a limitat a se cățăra cu un prieten în trasee de gr. 3-5 și a parcurs cu ghid și trasee de dificultate mijlocie în Alpi. N-a fost legitimat la niciun club, deși la refugiul Coștila i-a cunoscut pe mai mulți. Îl știu doar cei - nu mulți- care citesc revista ”România pitorească” . El însuși - adresându-se cititorilor revistei Rp- afirmă că: ”rândurile publicate s-au născut din îngemănarea a două pasiuni constante în timp: lectura și alpinismul”. Și tot el însuși afirmă despre sine că : este ”an armshair mountaineer” ( ”un alpinist de fotoliu”), cum s-a auto-definit Robert Marshall, un medic australian care a avut o contribuție definitivă la lămurirea controversatelor evenimente din 1954 de pe K2”.

În revista Rp, de câțiva ani încoace, Radu publică articole extrem de bine documentate despre mari ași ai alpinismului mondial. Mai ales despre veteranii care au primit renumitul trofeu ”Pioletul de Aur” pentru întreaga lor activitate: Valter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Chris Bonnington, Jeff Lowe, Wojciech Kurtyka și alții.

Pe mine m-a impresionat ce multe date știe despre acești oameni, culese probabil și de pe internet. Dar m-am convins mai apoi că mai ales din cărțile deținute și citite de el. Probabil unele și răscitite cum fac eu și cu ale mele, mult mai puține. Ale lui -mult mai multe- poate ”stau la coadă” pentru a le veni rândul la a fi citite. Dar mi-a mărturisit că a purtat corespondență cu unii dintre ei, impresionați că cineva dintr-o țară mică, fostă comunistă, dorește să scrie și să să publice despre ”marele alpinism” ! Are o colecție personală impresionantă de cărți celebre cu subiectul alpinism- cele mai multe în limba italiană (printre care 19 de Reinhold Messner !! ) și franceză, din care eu am doar câteva (în limba franceză). Cărți care pentru noi, românii nu sunt deloc ieftine ! Cele impresionant de multe din biblioteca sa, dovedesc cu prisosință marea sa pasiune. Pasiune în care și-a investit banii, nu în vilă sau automobil de lux, nu în vacanțe ”exotice”. E omul verbelor ”a fi, a ști” nu al verbului ”a avea” ! La insistențele mele mi-a trimis în urmă cu vreun an, un ”inventar” al cărților de alpinism din biblioteca sa - care desigur e deja ”depășit” ! Inventar pe care eu l-am arhivat în calculator sub titlul ”Averea lui Radu Stoian” ! Minunați-vă: DVD-uri -45, albume foto -21, cărți în limba italiană -144, cărți în limba franceză -44, cărți în limba engleză -28, cărți în limba română -55 !

M-am lăudat lui cu o carte italiană pe care el nu o are: Piero Zanotto: ”Le Montagne del Cinema”, apărută la Milano în anul 1990. Un volum-catalog de 250 pagini, text și foto, despre filmele prezentate până în acel an la ”Trento Film Festival- ”il primo e più antico festival internazionale di cinema dedicato ai temi della montagna, dell 'avventura -1952 ...”. Primit de mine cadou de la fostul bun prieten Tibi Graur, pe atunci Director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, unde a organizat o expoziție cu fotografii ”de epocă” din acele multe filme despre care citisem prin cărți. Filme mai ales ale celebrului longeviv ladin Luis Trenker (1892- 1990 !) alpinist, scriitor, scenograf, actor, producător de film, regizor, arhitect și bobsledder. Dar și multe alte filme ale altor regizori. Dau câteva nume: Berge in Flammen, Der Berg Ruft, Der Verlorene Sohn, Italia K2 1954, Der Veg ist das Ziel, Cavalieri della Montagna, First Ascent, Premier de Cordée, Lavinata, El Capitan, Entre Terre et Ciel, Étoiles et Tempêttes... Înmânându-mi această carte-catalog, Tibi mi-a spus cam așa: ”am dat câte una multor oficiali, care după ce le vor răsfoi, le vor arunca pe un raft. Tu ești de fapt singurul care o meriți, căruia îi va produce o mare bucurie.” Mi se pare că Radu a fost prezent la unele ediții ale Trento Film Festival. Eu, într-o vară, coborând din Dolomiti di Brenta am vrut doar să vizitez Il Museo della Montagna din Trento, dar -ghinion- era în renovare. Amintesc că Trento (germană -Trient, ladină -Tridentum) e capitala Provinciei Autonome Tirolul de Sud/Alto Adige.

Nu mă pot abține să nu vă fac cunoscute mai jos și titlurile din ”comoara lui Radu”. Pentru mine, citind acele titluri, e ca și cum aș citi din cărți denumiri de trasee alpine și gradele lor de dificultate din diferiți pereți celebri ai lumii, la care nici n-am visat să ajung. Sau am ajuns doar la baza câtorva, emoționat că pe acolo au călcat pașii unor ”monștri sacri”: Valter Bonatti, Lionel Terray, Gaston Rebuffat, Emilio Comici, Ricardo Cassin. Și priveam acei pereți imaginându-mi că-i văd si amintindu-mi o cugetare a lui Alexandru Balaci: ”Alpiniștii pe care i-am văzut în escalade dificile, sunt ființe atât de aeriene, încât, după atingerea crestei îți pare că ar fi în stare să-și continue ascensiunea înșurubându-se în azurul cerului.” și imaginându-mi că aud ”muzica” pitoanelor sub arcușul ciocanului și clinchetul carabinierelor...

Vreo 2-3 dintre prietenii lui, l-am lămurit să-și pună pe hârtie amintiri din adolescență și tinerețe, unele amuzante , chiar șocante. De exemplu despre originala tentativă a sa și a unui coleg din clasa a X-a, de a debuta ca ”alpiniști”. Îndemnați de lectura cărții ”Amintirile unui alpinist” a lui Niculae Baticu, apărută în 1981 și primită cadou de la părinții săi ! Și să revadă și să adune articolele scrise la maturitate și risipite prin reviste și să le publice în Colecția Verde a deja prestigioasei edituri România pitorească. Ne-am bucura, căci sunt interesante și cărți scrise de confrați întru pasiune care nu-s ”mari ași” în domeniul Muntelui și nici profesioniști ”ai condeiului”. Pe acestea eu le simt mai aproape de sufletul meu. Va fi ”o carte mai altfel”, așa cum este și el, ”un alpinist mai altfel”.

Marea pasiune pentru alpinism a lui Radu Stoian îmi amintește de o afirmație a lui Anderl Heckmair :

" În opinia mea, alpinist nu este doar cel care într-o scurtă perioadă a vieţii realizează ascensiuni dificile, ci mai ales cel a cărui întreaga viaţă e legată de munte în sensul mai larg, muntele fiind pentru el un ideal, un mod de viaţă”.

Și repet ce am scris eu uneori: ”Nu-mi aleg prietenii de munte şi nu-i apreciez pe montaniarzi după performanţe, ci după caracter și după intensitatea, veridicitatea si durabilitatea sentimentelor pro-Munte”. La Radu Stoian, sentimentele pro-munte s-au dovedit durabile, au rămas la fel de intense și după ce Viața l-a îndepărtat de stâncă...

Dinu

Și acum lista promisă mai sus:

DVD-uri:
1. Touching the void – Joe Simpson
2. The Beckoning Silence - Joe Simpson
3. Fatal game at 8.000 m
4. Nanga Parbat – Reinhold & Gunther Messner
5. K2-Sogno e destino – K. Diemberger & Julie Tullis
6. The North Face (Eiger 1936) – Toni Kurz & Andreas Hinterstoisser
7. Eiger Solo - Eric Jones
8. The Sharp End
9. First ascent - the complete series
10. Action Adept (Yosemite Valley)
11. Reel Rock Film Tour 2010
12. Reel Rock Film Tour 2011
13. Reel Rock 7 (2012)
14. Reel Rock 8 (2013)
15. Reel Rock 9 (2014): Valley Uprising - Yosemite's Rock Climbing Revolution
16. Reel Rock 10 (2015)
17. To the limit – Alex. Huber
18. Yosemite-Center of the universe – Alex. Huber & Thomas Huber
19. Free solo – Alex. Huber
20. Getschoo – Alex. Huber & Thomas Huber
21. Bavarian Directe – Alex Huber & Thomas Huber
22. Au-delà des cimes – Catherine Destivelle
23. Ascensions – Catherine Destivelle
24. La voie Terray – Lionel Terray
25. La voie Bonatti – Cristophe Dumarest & Yann Borgnet
26. Walter Bonatti
27. La vie en face(s) - Pierre Mazeaud
28. Extrêmement votre – Jean Marc Boivin
29. The Asgard Project – Leo Houlding
30. Cerro Torre – David Lama
31. To hell and back – Dave MacLeod
32. King Lines – Chris Sharma
33. Progression - Chris Sharma, Tommy Caldwell, Kevin Jorgesson
34. Psyche 2
35. La sorcière blanche
36. Ice up –François Damilano
37. La torre del vento – (Cerro Torre)
38. Monkey see, Monkey do
39. Grit flick
40. Rocky Mountain Highball
41. When hell freezes over – Andy Kirkpatrick
42. Reports – V. Folco
43. Cumbre
44. Fisura Albastra - Alexandru Floricioiu
45. Broad Peak - Ticu Lăcătuşu

ALBUME FOTOGRAFICE:
1. Mountaineers – Great tales of bravery and conques
2. Tales of mountaineering – S. Ardito
3. Mont-Blanc – Discovery & Conquest of the Alps – S. Ardito
4. Everest – R. Mantovani, K. Diemberger
5. K2 – R. Mantovani, K. Diemberger
6. K2 – R. Messner, A Gogna
7. K2 – Uomini, Esplorazioni, Imprese
8. Nanga Parbat – Reinhold Messner
9. Extreme Rock & Ice – Garth Hattingh
10. Top Climbs of the World - Garth Hattingh
11. Climbing – I grandi solisti dell’arrampicata
12. The Valley Climbers – John Long (cu autograful autorului)
13. The Stone Masters – John Long (cu autograful autorului)
14. Rock Stars – Heinz Zak
15. Yosemite – Alex. Huber, Heinz Zak
16. The Wall – Alex Huber & Thomas Huber (cu autograful autorilor)
17. Rocks Around the World – Stefan Glowacz
18. World Climbing. Images from the Edge – Simon Carter
19. On Top of the World – Richard Sale
20. Gaston Rébuffat – Yves Ballu
21. Walter Bonatti, stati di grazia – R. Mantovani, A. Ponta

CĂRŢI ALPINISM (italiană):
1. Tom Dauer – Cerro Torre
2. Kelly Cordes – Cerro Torre (60 anni di arrampicate e controversie)
3. Giovanni Capra, Daniel Anker – Morte sull’Eiger
4. Rainer Rettner – Eiger, Trionfi e tragedie 1932-1938
5. Rainer Rettner – Le grandi pareti Nord (Eiger, Grandes Jorasses, Cervin)
6. AA.VV (Newton Compton) – Sul tetto del mondo
7. Riccardo Cassin (1909-2009) – 100 anni in vetta
8. Maurice Herzog (1919- ) – Annapurna, il primo 8.000
9. Lionel Terray (1921-1965) – I conquistatori dell’inutile
10. Gaston Rebuffat (1921- 1985) – Neve, Ghiaccio, Roccia
11. Gaston Rébuffat (1921-1985) – Stelle e tempeste
12. Georges Livanos (1923-2004) – Al di là della verticale
13. Hermann Buhl (1924-1957) – E’ buio sul ghiacciaio
14. Pierre Mazeaud (1929- ) – Montagne per un uomo vero
15. Cesare Maestri (1929-2021) – Arrampicare è il mio mestiere
16. Cesare Maestri (1929-2011) - Duemila metri della nostra vita (Cerro Torre)
17. Cesare Maestri (1929-2021) – … E se la vita continua
18. Joe Brown (1930-2020) – La cima inviolata (Kangchenjunga)
19. René Desmaison (1930-2007) – Le forze della montagna
20. René Desmaison (1930-2007) – 342 ore sulle Grandes Jorasses
21. René Desmaison (1930-2007) – La montagna a mani nude
22. René Desmaison (1930-2007) – Professionista del vuoto
23. Walter Bonatti (1930-2011) – I miei ricordi
24. Walter Bonatti (1930-2011) – Montagne di una vita
25. Walter Bonatti (1930-2011) – Le mie montagne
26. Walter Bonatti (1930-2011) – K2, La verità
27. Walter Bonatti (1930-2011) – Una vita così
28. Andrea Oggioni (1930-1961) – Le mani sulla roccia
29. Carlo Mauri (1930-1982) – Quando il rischio è vita
30. Hammish McInnes (1930-2020 ) – L’ultima scalata
31. Kurt Diemberger (1932- ) – Danzare sulla corda
32. Kurt Diemberger (1932- ) – Il settimo senso
33. Kurt Diemberger (1932- ) – K2 Il nodo infinito (cu autograful autorului)
34. Chris Bonnington (1934- ) – In salita - una vita al limite
35. Chris Bonnington (1934- ) – Ho scelto di arrampicare
36. Casimiro Ferrari (1940-2001) – La Torre del vento
37. Doug Scott (1941 - 2020) – Ogre, il settemila impossibile
38. Reinhold Messner (1944- ) – L’assassinio dell’impossibile
39. Reinhold Messner (1944- ) – La mia vita al limite
40. Reinhold Messner (1944- ) – La montagna a modo mio
41. Reinhold Messner (1944- ) – Noi, gente di montagna
42. Reinhold Messner (1944- ) – La libertà di andare dove voglio
43. Reinhold Messner (1944- ) – Bonatti, il fratello che non sapevo di avere
44. Reinhold Messner (1944- ) – Parete Ovest
45. Reinhold Messner (1944- ) – Grido di pietra
46. Reinhold Messner (1944- ) – Willo Welzenbach, il re dei ghiacci
47. Reinhold Messner (1944- ) – La seconda morte di Mallory
48. Reinhold Messner (1944- ) – Nanga Parbat, La montagna nuda
49. Reinhold Messner (1944- ) – Razzo rosso su Nanga Parbat
50. Reinhold Messner (1944- ) – Everest solo
51. Reinhold Messner (1944- ) – K2 Chogori
52. Reinhold Messner (1944- ) – Tempesta sul Manaslu
53. Reinhold Messner (1944- ) – Due e un ottomila
54. Reinhold Messner (1944- ) – 3 x 8.000. Il mio grande anno himalayano
55. Reinhold Messner (1944- ) – Solitudine bianca
56. Reinhold Messner (1944- ) – Annapurna, 50 anni di un ottomila
57. Alessandro Gogna (1946- ) – Visione verticale
58. Alessandro Gogna (1946- ) – Insieme in vetta
59. Gian Piero Motti (1946-1983) – Storia dell’alpinismo
60. Renato Casarotto (1948-1986) – Una vita tra le montagne
61. Jerzy Kukuczka (1948-1989) – La mia vita verticale
62. Krzysztof Wielicki (1950- ) – La corona dell’Himalaya (cu dedicaţie şi autograf)
63. Peter Boardman (1950-1982) – Una montagna di luce
64. Nejc Zaplotnik (1952-1983) – La via
65. Ermanno Salvaterra (1955- ) – L’Uomo del torre (cu autograful autorului)
66. Hans Kammerlander (1956- ) – Appeso a un filo di seta
67. Hans Kammerlander (1956- ) – Malato di montagna
68. Hans Kammerlander (1956- ) – Alti e bassi della mia vita
69. Jon Krakauer (1954- ) – Aria sottile
70. Jon Krakauer (1954- ) – Il silenzio del vento
71. Scott Fisher (1955-1996) – Mountain Madness
72. Sandy Allan (1955 - ) – La cresta infinita (cu autograful autorului)
73. Mick Fowler (1956 - ) – Su ghiaccio sottile
74. Vic Saunders (1952 - ) – Le tribolazioni di Mick & Vic
75. Anatoli Boukreev (1958 - 1997) – Cronaca di un salvataggio impossibile
76. Ed Viesturs (1959- ) – In vetta senza scorciatoie
77. Ed Viesturs (1959- ) – La montagna più pericolosa della terra (K2)
78. Ed Viesturs (1959- ) – La montagna più pericolosa (Annapurna)
79. Ed Viesturs (1959- ) – La montagna (Everest)
80. Tomo Česen (1959- ) – Solo
81. Catherine Destivelle (1960- ) – Verticali
82. Mark Twight (1961- ) – Alpinismo estremo
83. Mark Twight (1961- ) – Confessioni di un serial climber
84. Joe Simpson (1960- ) – La morte sospesa
85. Joe Simpson (1960- ) – Il richiamo del silenzio
86. Joe Simpson (1960- ) – Questo gioco di fantasmi
87. Simon Yates (1963- ) – La fiamma dell’avventura
88. Stefan Glowacz (1965- ) – Una vita sulle punte delle dita
89. J.-Christophe Lafaille (1965-2006) – Prigioniero dell’Annapurna
90. Simone Moro (1967- ) – Everest, in vetta a un sogno
91. Simone Moro (1967- ) – Cometa sull’Annapurna (cu autograful autorului)
92. Simone Moro (1967- ) – La voce del ghiaccio (cu autograful autorului)
93. Simone Moro (1967- ) – Nanga
94. Simone Moro (1967- ) – I sogni non sono in discesa
95. Simone Moro (1967- ) – Ho visto l’abisso
96. Alex. Huber (1968- ) – La montagna ed io
97. Alex. Huber (1968- ) – La paura
98. Steve House (1970- ) – Oltre la montagna
99. Steve House (1970- ) – Allenarsi per un nuovo alpinismo
100. Mark Synnott (1970- ) – La salita impossibile
101. Gerlinde Kaltenbrunner (1970- ) – Da sola
102. Marco Confortola (1971- ) – Giorni di ghiaccio
103. Dennis Urubko (1973- ) – Colpevole d’alpinismo
104. Dennis Urubko (1973- ) – Eccesso di montagna
105. Steph Davis (1973- ) – Tra vento e vertigine
106. Edurne Pasaban (1973- ) – Quattordici volte ottomila
107. Ines Papert (1974- ) – Nel ghiaccio
108. Ueli Steck (1976-2017) – Speed, 7 ore che hanno cambiato la mia vita
109. Ueli Steck (1976-2017) – Il passo successivo
110. Hervé Barmasse (1977- ) – La montagna dentro
111. Hervé Barmasse (1977- ) – Cervino, la montagna leggendaria
112. Tommy Caldwell (1978- ) – Push. Un’esperienza oltre il limite
113. Élisabeth Revol (1979- ) – Vivere
114. Alex Txikon (1981- ) – La prima ascensione invernale del Nanga Parbat
115. Alex Honnold (1985- ) – Nel vuoto. Solo in parete
116. David Lama (1990-2019) – Free. Il Cerro Torre e io
117. Roberto Serafin – Walter Bonatti - l’uomo, il mito
118. Angelo Ponta – Walter Bonatti, il sogno verticale
119. Jochen Hemmleb – Nanga Parbat 1970
120. Nicholas O’Connel – Oltre il rischio
121. Maria Coffey – L’ombra della montagna
122. Jeff Connor – Dougal Haston, la filosofia del rischio
123. Andrew Todhunter – Dan Osman, inseguendo la paura
124. Robert Marshall – K2, tradimenti e bugie
125. Mick Conefrey – Sulla vetta del mondo (K2)
126. Mick Conefrey – Everest, 1953
127. Mirella Tenderini – Tutti gli uomini del K2
128. Mirella Tenderini – Gary Hemming, il ribelle delle cime
129. Bernadette McDonald – Winter 8000
130. Bernadette McDonald – Voytek Kurtyka, l’arte di essere libero
131. Bernadette McDonald – Volevamo solo scalare il cielo
132. Bernadette McDonald – Tomasz Humar, prigioniero del ghiaccio
133. Giovanni Capra – Due cordate per una parete (Eiger)
134. Jack Olsen – Arrampicarsi all’inferno (Eiger)
135. Marco Albino Ferrari – Frenêy 1961
136. Walt Unsworth – Enciclopedia dell’alpinismo
137. Edward Morgan – Lhotse Sud, la parete leggendaria
138. Scott Ellsworth – Gli anni ruggenti dell’alpinismo himalayano
139. Claudio Gregori – Storia dell’alpinismo
140. Ripamonti Serafino – I Ragni di Lecco
141. Stefano Ardito – Incontri ad alta quota
142. Giorgio Spreafico – Enigma Cerro Torre (cu dedicaţie şi autograf)
143. Fabio Palma – Solitari
144. Augusto Golin – La legge della montagna

CĂRŢI ALPINISM (engleză):
1. Lionel Terray (1921-1965) – Conquistadors of the Useless
2. Joe Brown (1930- ) – The hard years
3. Chris Bonnington (1934- ) – I chose to climb
4. Chris Bonnington (1934- ) – The next Horizon
5. Chris Bonnington (1934- ) – The Everest Years (cu autograful autorului)
6. Chris Bonnington (1934- ) – Annapurna South Face
7. Chris Bonnington (1934- ) – Boundless Horizons
8. Chris Bonnington (1934- ) – Mountaineer
9. Dougal Haston (1940 - 1977) – Calculated Risk
10. Doug Scott (1941 - 2020) – Up and About
11. Reinhold Messner (1944- ) – Annapurna-50 years in the death zone
12. Joe Tasker (1948-1982) – Everest, the cruel way
13. Peter Boardman (1950-1982) – The Shining Mountain
14. Peter Boardman (1950-1982) – Sacred Summits
15. P Boardman (950-982) & J Tasker (948-982) – Boardman Tasker Omnibus
16. M Fowler (56- ) & V Saunders (52- ) – The tribulations of Mick and Vic
17. Tommy Caldwell (1978- ) – The Push
18. Alex Honnold (1985- ) – Alone on the wall
19. Kelly Cordes ( - ) – Climbing and controversy on Cerro Torre
20. Maurice Isserman & Stewart Weaver – Fallen Giants
21. Walt Unsworth – Everest, the mountaineering history
22. Peter Gilman – Extreme Eiger
23. Mirella Tenderini – Gary Hemming: the beatnik of the Alps (cu dedicaţie şi autograf)
24. Bernadette McDonald – Winter 8000 (cu autograful autorului)
25. Bernadette McDonald – Freedom Climbers
26. Bernadette McDonald – Art of Freedom
27. Jim Perrin – The Villain (Don Whillans)
28. Stephen J. Dean – Life of Colin Kirkus

CĂRŢI ALPINISM (franceză):
1. Lionel Terray (1921 – 1965) – Les conquérants de l’inutile (I-a ed.)
2. Gaston Rébuffat (1921 – 1985) – Étoiles et tempêtes (cu autograful autorului
3. Gaston Rébuffat (1921 – 1985) – La montagne est mon domaine
4. Anderl Heckmair (1906 – 2005) – Alpiniste (Ed. Guérin)
5. Riccardo Cassin (1909 – 2009) – Chef de cordée (Ed. Guérin)
6. Lionel Terray (1921 – 1965) – Les conquérants de l’inutile (Ed. Guérin)
7. Louis Lachenal (1921 – 1955) – Carnets du Vertige (Ed. Guérin)
8. Louis Lachenal (1921 – 1955) – Rappels (Ed. Guérin)
9. Robert Paragot (1927 – 2019) – Paris camp de base (Ed. Guérin)
10. Pierre Mazeaud (1929 – ) – Montagne pour un homme nu
11. Pierre Mazeaud (1929 – ) – Everest 1978
12. René Desmaison (1930-2007) – Professionnel du vide (cu autograful autorului)
13. Walter Bonatti (1930 – 2011) – Montagnes d’une vie (Ed. Guérin)
14. Reinhold Messner (1944 – ) – Tous mes sommets
15. Reinhold Messner (1944 – )–Bonatti, mon frère de cœur (cu autograful autorului)
16. Alessandro Gogna (1946 – ) – Cordées célèbres
17. Vic Saunders (1952 – ) Une histoire d'échecs (cu dedicaţie şi autograf)
18. Lynn Hill (1961 – ) – Ma vie à la verticale (Ed. Guérin)
19. J.-Christophe Lafaille (1965–2006) –Prisonnier de l’Annapurna (Ed. Guérin)
20. A. Chandellier – La montagne en direct (René Desmaison) (Ed. Guérin)
21. O. Guillamont – Pierre Mazeaud l’insoumis (Ed. Guérin)
22. Jean-Michel Asselin – Patrick Edlinger (Ed. Guérin)
23. Jean-Michel Asselin – Eric Escoffier, un grand combat (Ed. Guérin)
24. Dominique Potard & Michel Bricola – Berhault (Ed. Guérin)
25. François Carrel – A corde tendue, Thomas e Alex Huber (Ed. Guérin)
26. Charlie Buffet – Erhard Loretan, une vie suspendue (Ed. Guérin)
27. Charlie Buffet – Jean Troillet, une vie à 8000 m (Ed. Guérin)
28. Bernadette McDonald – Voytek Kurtyka, l'art de la liberté (Ed. Guérin)
29. François Carrel – Pierre Beghin, l'homme de tête (Ed. Guérin)
30. David Roberts – Annapurna, une affaire de cordée (Ed. Guérin)
31. Virginie Troussier – Au milieu de l'été, un invincible hiver (Ed. Guérin)
32. Denis Pivot – Des piolets et des hommes (Ed. Guérin)
33. Yves Ballu – Naufrage au Mont Blanc (Ed. Guérin)
34. Yves Ballu – Les alpinistes
35. Yves Ballu – La montagne sous presse (Éditions du Mont-Blanc)
36. P Bonhème & C Destivelle – La montagne à la une (Éditions du Mont-Blanc)
37. Gilles Modica – Alpinisme, la saga des inventions (Éditions du Mont-Blanc)
38. David Chambre – Le 9ème degré, 150 ans d'escalade libre (Éd du Mont-Blanc)
39. David Chambre & Claude Gardien – Piolets d’or (Éditions du Mont-Blanc)
40. Claude Gardien – Une histoire de l’alpinisme
41. Gilles Chappaz – En solo
42. Marcel Pérès – Lionel Terray, l'inoubliable conquérant
43. Philippe Bonhème – Yannick Seigneur, l’iconoclaste
44. Jean-Michel Asselin – Les parois du destin

CĂRŢI ALPINISM (română):
1. Heinrich Harrer – Păianjenul alb
2. Lionel Terray – Cuceritorii inutilului
3. Maurice Herzog – Cucerirea Annapurnei
4. Edmund Hillary – Înalta aventură
5. Edmund Hillary – Provocarea înălţimilor
6. Kurt Diemberger – K2, muntele munţilor
7. Thomas Hornbein – Everest, creasta vestică
8. Fritz Rudolph – Tigrii din Himalaya
9. Fritz Rudolph – Vârfuri fără zei
10. Reinhold Messner – Dincolo de limită
11. Joe Simpson – Culmile neantului
12. Joe Simpson – Umbre întunecate
13. Jon Krakauer – În aerul rarefiat
14. Beck Weathers – Abandonat pe Everest
15. Jeffrey Archer – Cărările gloriei
16. P. Zuckerman & A. Padoan – Îngropaţi în cer
17. Arno Ilgner – Calea războinicului stâncii
18. Marcian Bleahu – Himalaya, cucerirea giganţilor lumii (cu dedicaţie şi autograf)
19. Mircea Bogdan – Îndrumător de alpinism
20. Niculae Baticu – Amintirile unui alpinist (cu dedicaţie şi autograf)
21. Niculae Baticu – Pe crestele Carpaţilor
22. Niculae Baticu – Jurnalul unui alpinist şi aviator
23. Ionel Coman – Am îndrăgit munţii (I-a ed., 1963)
24. Ionel Coman – Am îndrăgit munţii (a II-a ed., 2013)
25. Ionel Coman – Alpinism odinioară şi azi
26. Ionel Coman – Două secole de alpinism
27. Eugen Seracin – Omul, muntele şi alpinismul
28. Walter Kargel – Alpinism, tehnica sportului de munte (cu dedicaţie şi autograf)
29. Walter Kargel – Trasee alpine în Carpaţi
30. Walter Kargel – Drumul spre culmi
31. Walter Kargel – Alpinism. Înălţimi, riscuri, bucurii (cu dedicaţie şi autograf)
32. Mircea Noaghiu – Pamir ’77 (cu dedicaţie şi autograf)
33. Mircea Noaghiu – Avalanşa (cu dedicaţie şi autograf)
34. Mircea Noaghiu – Lacrima de piatră (cu dedicaţie şi autograf)
35. Mircea Noaghiu – Tributul hazardului (cu dedicaţie şi autograf)
36. Nicolae „Puiu” Dimache – Oameni si munţi
37. Viorel Nicolaescu – Între două lumi
38. Cornel Coman – Himalaya, Gurja Himal 1985
39. Aurel Neron – Noi, alpiniştii timişoreni şi munţii lumii (cu dedicaţie şi autograf)
40. Gh. Suman – Alpinismul, şcoală a cutezanţei
41. Alexandru Brăduţ Şerban – Singurătatea verticalelor
42. Dinu Mititeanu – Chemarea muntelui (cu dedicaţie şi autograf)
43. Dinu Mititeanu – Hoinari prin munţi (cu dedicaţie şi autograf)
44. Răzvan Petcu – Visul peretului de gheaţă
45. Nelu Secărea – Ultima lungime (cu dedicaţie şi autograf)
46. Ioan Pivoda – Regrupare finală (cu dedicaţie şi autograf)
47. Dan Vasilescu – Premiere alpine (cu dedicaţie şi autograf)
48. Mihail Sârbu – Cronica Salvamont
49. Petru Suciu – Noi, cei de la Ştiinţa
50. Sorin Ciulli – Corturi în Pamir
51. Emilian Cristea – Bucegii, turism alpinism
52. Emilian Cristea – Piatra Craiului, turism alpinism
53. Francisc Wild – Alpinism în Cheile Bicazului (cu dedicaţie şi autograf)
54. Cseke Gábor – Jnepenișul; Tragedie alpină în Bucegi
55. Laurenţiu Anghel – Căţărare tradiţională şi de aventură
******

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8