CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

07. Ture de vara

Superbie in Retezat

Relatarea unei iesiri in Retezat cu un grup de componenti si simpatizanti ai Sectiei universitare Cluj a Clubului Alpin Roman.

Sectia universitara Cluj a CAR a organizat o tura in Retezat. Am avut noroc de 3 zile superbe, cu un cer „albastru de octombrie”.
Vizibilitate „pana dincolo de zari”. Cinci dintre noi am ajuns la Gentiana joi sera la ora 24. Ziua de vineri a fost rece, mai ales din cauza vantului cae a batut tot timpul in traseul „Creasta 25 octombrie”: Cozmin Ardelean cap, Simona Barticel si Dinu Mititeanu secunzi. Marlene si Dan Tautan, mai amatori de poze decat de prize si regrupari reci, au facut ture si ne-au asteptat pe Vf.Bucura. Marea revelatie a tuturor a fost mai apoi oglinda de gheatza , de fapt cioburi de oglinda de pe suprafata Taului Portii. Desigur ca pozele noatre nu se vor putea compara cu cele ale maestrului Mihai Moiceanu- pe care am avut bucuria sa-l intalnim in Curmatura Bucurei.
In cursul zilei de vineri au sosit si ceilalti clujeni. Zilele de sambata si duminica au fost fara vant, destul de calde la soare si nu foarte reci la umbra, desi noptile au fost de -6-8 gr. Asa ca sambata am facut 3 echipe de cate doi: In „25 octombrie”- Arnold Kadar si Dragos Hazi, In Creasta Vulturilor „Dinu Mititeanu si Alexandra Bulai ( o incepatoare pasionata ) si Cozmin cu Simona.
Duminica, 10 membri si simpatizanti ai sectiei noastre am facut o tura-pelerinaj „In memoriam Alexandru Bradut Serban-CUXI”- mentorul spiritual al sectiei. Dupa momente de reculegere si poze la placutza si la crucea sa, am urcat pe „Valcelul lui Cuxi” – acel valcel pe care l-a tarat si rapus avalansa in 11 febr.1983. Am ocolit Saritoarea Mare -plina cu gheatza, prin dreapta, pe brane si prin jnepeni si apoi am urcat pe malurile valcelului, pe langa alte multe cascade mai mici inghetzate, intre ele si jnepeni, pana in creasta Pietrele.

De remarcat ca sambata, doi amici din Arad- Torok Zsolt si Raul Clepcea, plecand si intorcandu-se pe intuneric – au efectuat 4 trasee in Bucura, folosind doar asigurari mobile. Al 4-lea traseu a fost o premiera in peretele din dreapta Crestei Vulturilor, efectuata tot numai cu asigurari mobile, ultimele doua lungimi efectuandu-le „la frontale”.
Duminica l-au urcat din nou ca sa-l memoreze si de scrie in amanunt pe un site de catzarare. Felicitari Zsolt si urari de a-ti reusi planurile temerare de viitor, tie, lui Coco si Cristi Tzecu. Si altora daca vi se alatura. Felicitari si tie draga Raul. Multumiri calduroase „Amicilor Muntilor” din Sibiu, care au lasat la cabanierul de la Gentiana un CD pentru mine. Va voi mai scrie dupa ce ne vom delecta privirile cu el.
Cei care inca nu se catzarasera intr-o astfel de roca au fost forte incantati de noua experienta. Pentru toti a fost o delectare pentru trup si suflet. Un masaj muscular si o baie de frumusetze pentru suflet.
Ceva ce nu se uita si nu se poate reda in cuvinte.
Ture frumoase in continuare tuturor. Eu voi fi in w-e urmator din nou in Cheile Turzii- sa ma mai ocup de incepatori.

Loading