CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

07. Ture de vara

Tarcu-Godeanu-Retezat

In saptamana 28 iulie- 4 august am parcurs 115 km prin : Tarcu-Godeanu- Retezatul Mic- Retezat. Totul a fost superb !

Am intrat in masivul Tarcu de la Schitul Retezat de pe Raul Mare (mai aval de Gura Zlata), urcand pe paraul Scoabelor, dupa indicatiile exacte ale prietenului Mihai Pacuraru din TM. Daca duminica si luni in Tarcu am avut caldura (dar cu briza binefacatoare) si pacla , dupa ploaia de marti-miercuri vizibilitatea a devenit fantastica si cerul de un albastru incredibil. In prima noapte am pus cortul sub ochii mirati ai cailor unei herghelii, chiar pe varful Petreanu 1895 m , la ora 22 pe luna plina, care a rasarit de dupa Retezat. La ora 6.10 dimineta am admirat rasaritul soarelui deasupra tarii Hategului. Noapte/dimineata de neuitat ! 

A 2-a noapte a fost in Saua Suculetu- de unde am facut fara bagaje un dus-intors pana pe Vf.Tarcu.La statia meteo am avut bucuria sa-l gasim si sa-l cunoastem pe meteorologul Mitel- adevarat om de munte, despre care auzisem pareri numai de bine. Au urmat doua zile de adevarata odihna in „statiunea Lacul Scarisoara” din Godeanu: 43 ore in cort !! ( de luni ora 21 pana miercuri ora 16) , din motive de ploaie. Al 5-lea bivuac am fost obligati sa-l instalam in loc nepermis: langa Piatra lui Iorgovan, unde am ajuns la ora 21. Dar ne-am revansat fata de Maria Sa Retezatul adunand cateva mizerii lasate pe iarba de porcus turisticus. Nici acea seara si mai ales acea dimineata nu le putem descrie in cuvinte. I-am dat roata batranului Iovan Iorgovan si l-am admirat si pozat din toate unghiurile.

Din cauza ploii am ratat doua ture ce erau in planul acestei saptamani de munte: cate un dus-intors: de pe Moraru pe Gugu si de pe Galbena pe Platforma Borascu. Raman pe alta data. Eventual intr-un week-end urcat din V.Lapusnicului pe Gugu-Moraru-Galbena- Borascu- Lapusnic sau invers. Deja ne gandim la o tura pe schiuri Muntele Mic- Tarcu- Saua Iepei- Bloju- Petreanu-Schitul Retezat. In speranta ca nu vom fi in concurs cu snowmobilele, de care am aflat ca misuna iarna prin Tarcu. Am constatat acum ca acele plaiuri domoale ale Tarcului sunt frecventate vara de enduristi. „Potecile” lor urcau si coborau toate varfurile (se vad si in unele poze) . Am avut insa norocul sa auzim/vedem doar doua emitatoare de gaze si zgomote, mai departe de noi, pe muntele Nedeia.

INFORMATII : MARCAJE: In Tarcu am mers aproape fara marcaj (rare sageti pe pietre si momai) pana in Saua Iepei. De acolo marcaj bun banda rosie si multi stalpi vechi. Dupa Saua Suculetu marcaj aproape inexistent, dar poteca ciobaneasca de pe culmea Prislopului e foarte clara. Din adanca sa a Mlacilor se coboara spre stanga pe langa parau pana in Raul Ses, de unde, pe versantul opus se urca pe un drum fain inierbat si in serpentine pe Muntle Tucila, pana in Vf.Godeanu. De acolo iarasi se merge fara marcaj. Zone cu poteca clara alterneaza cu zone fara poteca. De la Lacul Scarisoara , se ocoleste Vf.Micusa prin stanga si apar apoi tot mai multe semne de marcaj si stalpi.

APA: stana Fagetel (pe traseul Schit-Vf.Petreanu), lacul Netis (coborare 5 minute), izvoare in poteca dupa Saua Scheiu, Raul Ses, langa lacul Scarisoara (izvoare la 2-3 minute est de el), pe muntele Gardomanu (in poteca), izvorul Borborosi de dupa Scocul Dragsanului

Din Retezat am coborat pe la Pietrele-Carnic. Totul a fost superb !


Loading