Ticu Lăcătușu pe Everest

Motto: ” E ceva putred în Danemarca” - din Hamlet, de William Shakespeare

La fel ca mulți alții, îl admir și eu pe dl. Ticu Lăcătușu pentru marea sa pasiune pentru munții înalți, pentru numeroasele sale ascensiuni și expediții dificile. Dar pentru că sunt unul dintre oamenii cărora le plac lucrurile clare, despre ascensiunea sa pe Everest am avut atunci și am și acum niște nelămuriri, oferite ”pe tavă” de dl.Ticu prin declarații și afirmații ale sale de-a lungul timpului care se contraziceau, cu ”dovezi” prezentate una câte una - la intervale de luni sau ani- ca scoase din pălărie de un prestidigitator.

Ticu trebuia ca imediat după revenirea de pe Everest, să scrie undeva un articol și pentru noi, montaniarzii, nu doar pentru ”marele public”, pentru revista ”Avantaje” și pentru alte reviste similare în care nu a dat nicio dovadă din cele date după 2-3 ani sau după 20 de ani ! Trebuia -era în interesul lui- să elimine suspiciunile. Dar a spus: "cine mă crede, bine, cine nu ... nu mă interesează” ! Cum să-l crezi fără dovezi clare ? Căci știm că au mai fost alpiniști celebri care s-au lăudat cu ascensiuni neduse până la capăt, fapt dovedit mai apoi. Deci e firesc ca Ticu să nu fie crezut pe cuvânt, ci pe dovezi ! De ce nu a oferit dovezile la timp și celebrei doamne Elisabeth Hawley- competentul ”arhivar” de atunci al ascensiunilor himalayene și nouă ? De ce câte una după luni sau ani ?

La întrebările de atunci ale unora răspundea: ”Voi lămuri toate astea în carte !” Carte care nici despre Everest și nici despre alte ascensiuni necontestate, dar interesante ale sale, n-a mai apărut ! N-a avut timp să le scrie ? Ionel Coman - cu funcții de răspundere într-o mare uzină brașoveană- cum de a avut timp să scrie 8 (OPT) cărți ? Iar mult lăudatul și admiratul Al. Floricioiu care a avut ca job ”urcatul pe munte” cum de n-a avut timp să scrie măcar o carte sau să aibă un blog cu mii de cititori ? Sau să organizeze el la Bușteni Galele Alpinismului Românesc pregătite de Zsolt. Dacă Ticu n-a avut timp să scrie o carte, de ce n-a scris măcar un articol ”lămuritor” ATUNCI, cum a făcut asta în 2015 !!! :

http://sporttim.ro/alpinism/constantin-lacatusu-povestea-primei-reusite-...

De ce măcar unele din acele multe amănunte din acest interviu nu le-a dat în 1995 d-nei Hawley și nouă, când erau proaspete când ar fi eliminat suspiciunile ? Răspunsul la această întrebare mie mi se pare că este: ”Pentru că nu știa și nu avea atunci aceste amănunte” !

După revenirea lui de pe Everest, au fost la TVR Iași, la o îndrăgită emisiune despre munte a Irinei Păcuraru (care mai apoi i-a devenit soție), vreo 6-7 episoade despre ascensiunea lui Ticu pe Everest.
Episoadele de la TVR Iași erau sâmbăta sau duminica, zile în care eu eram pe munte. Dar am stat intenționat acasă să văd ultimul episod, DOVADA că a ajuns singur pe vârf. Care a fost ”finalul” ? Mi-l amintesc clar deoarece m-a șocat: o poză total ne-elocventă -numită acum selfie- cu ”Ticu pe Everest”- cu fața lui cu barba închiciurată, cu ceață în jur. Un prieten al meu, binecunoscut și respectat alpinist din B -care m-a făcut să promit că nu-i dau numele- mi-a spus că l-a întrebat: ”De ce nu ai pozat trepiedul chinezesc ?” Răspunsul a fost incredibil: ”Care trepied ?”. Dar... după vreo 2-3 ani, la un festival alpin de la Galați a prezentat o ... poză cu trepiedul !!! De ce nu în acel ultim episod al serialului de la TV ?

Referitor la acel incredibil răspuns ”Care trepied ?” Cred că acel prieten al meu din B nu avea niciun motiv să inventeze acest răspuns care mi s-a părut și îmi pare și acum năucitor: să pleci spre Everest fără să știi că acolo e un trepied ? Dar e ff posibil: dacă știa de el, importa o imagine a lui -desigur fără tricolor- și o prezenta în 1995 la TVR Iași, nu doar după câțiva ani la Galați !

În interviul din 2015 spune: ”Am putut admira toată lumea de sus, la propriu si am făcut mai multe poze spre toate zările, spre Tibet, spre creasta nord-estică pe care urcasem, spre creasta vestică (urcată de americani în 1963, a treia ascensiune a vârfului) dar și spre versantul opus, nepalez...”

De ce la finalul acelui serial de la TVR Iași nu a arătat măcar una din acele imagini ? Un prieten sibian, mi-a scris:
”În 95, când a fost la Sibiu cu proiecție despre Everest, a prezentat diapozitive faine din tură, dar când a ajuns la vârf a spus clar și răspicat ca nu are poze de pe vârf întrucât i-a înghețat aparatul.” !!!

Un alt bun prieten care avea și el suspiciuni ca și mine, s-a dus la acel festival de la Galați și mi-a relatat că la întrebarea cuiva: ”Dl. Ticu, de ce n-ați pus tricolorul pe trepied înainte de a face poza ? ” a răspuns că a făcut-o așa de bucurie că a ajuns, iar când să facă poză și cu tricolorul și-a dat seama că i se terminase filmul din aparat !!! Mi-au relatat asta atunci mai mulți prieteni care au fost acolo! Chiar așa ? Să pleci spre vârf cu un film pe terminate ? Și de ce n-a dus acolo, la acel festival acel rolfilm pe care scepticii să vadă că era ultima poziție din film ? Ar fi fost interesul lui să dovedească faptul că nu a capturat mai apoi imaginea de pe internet !

În interviul din 2015 spune: ”Pe vârf era atunci un trepied montat de alpiniștii chinezi în 1975, la a doua ascensiune a versantului nordic. Am făcut mai multe poze cu acest trepied pe care erau montate stegulețe budiste nepaleze; erau și două drapele naționale, japonez și brazilian, lăsate acolo de două expediții ce atinseseră vârful cu câteva zile înainte.”

Dar la Sibiu spusese că îi înghețase aparatul, la Galați afirmase că n-a putut face mai multe poze deoarece i se gătase filmul ! Iar din ultimul episod de la TVR Iași reieșea că atunci când a ajuns pe vârf era ceață, (deci nu putea face poze-panorame !) cum se vedea în acel ”victorios” selfie final ! Și de ce -cum au făcut alții- n-a luat ”ca dovadă” ceva lăsat legat de trepiedul de pe vârf de predecesori , cum scrie chiar el mai sus ? De ce n-au găsit mai apoi alții tricolorul pus de el ?

Sper să înțelegeți că n-am inventat eu afirmațiile unor amici care au aceeași părere cu mine. Îi las anonimi, deși nu toți mi-au cerut asta !

Eu îl admir pe dl.Ticu pentru toate ascensiunile sale ”clare”, pentru tenacitate, pentru multele viscole ce le-a suportat pe diversele continente. Și nu susțin că n-a fost pe Everest până pe Vârf ! Ci doar îi reproșez că n-a prezentat la timp dovezi clare că a atins vârful și că unele din afirmațiile sale din diverse ocazii nu sunt identice ! Mi-au plăcut întotdeauna lucrurile clare, nu ”cusute cu ață albă” ! La el nu e nimic clar, dimpotrivă !

Așa că dacă a ajuns pe vârf și n-a putut dovedi asta la timp și cu argumente clare, e trist, îmi e milă de el. Dacă n-a ajuns chiar pe vârf, dar susține asta e și mai trist ! Citind relatarea ascensiunii din 1953 a lui Hermann Buhl pe Nanga Parbat, îl crezi și fără dovezi ! Dar pentru a elimina suspiciunile își lăsase pioletul pe vârf (nu și Herzog pe Annapurna !). Ascultând la TVR Iași relatarea lui Ticu- eu n-am fost convins că a ajuns pe vârf. Deși aș fi dorit să simt impulsul de a deschide fereastra ca chibiții de fotbal care strigă ”Gooool” ! Eu n-am simțit imboldul de a striga peste cartier: ”Ticu pe Everest” ! Mai știu de la buni prieteni și alte ”bâlbe” ale lui de la acel Festival Alpin de la Galați la care n-am fost tentat să particip și bine am făcut ! A fost ca un cuib de viespi !

Ar mai fi o posibilitate: Am citit cândva că undeva sub vârf, pe creasta nordică, pe un mic moțoțoi s-au găsit cândva câteva dovezi ale unui mic ”ritual de vârf”- lumânări, ceva ambalaje, ale unor indieni care -prin ceață- erau convinși că acolo e vârful ! Poate așa a fost și cu Ticu, de aceea n-a găsit atunci trepiedul, ci... după vreun an ! Așadar a fost pe Everestul lui ! Dar nu pe Everestul propriu zis, pe cel care atunci avea trepiedul de titan pus de chinezi, cum a aflat el mai apoi !

Ticu spune că ”certificatul de vârf ” atestă ascensiunea sa. Așa că acum poate să astupe gura cârcotașilor: are ”dovada”, apare pe celebra listă a d-nei Elisabeth Hawley ! Cum și când a fost trecut pe acea listă nu știu. Știu însă de la Baticu ( avea și el îndoieli !) că nu la finele sezonului 1995 ! Despre asta, unul din amicii mei care a fost la Galați mi-a scris că Ticu a spus: ” a durat mult pâna ce d-na Hawley a strâns date despre ascensiune, mai ales după faza cu Greg Child, fiindcă am fost contestat tare atunci....”. Nu știu dacă Greg Child îl acuza că n-a atins vârful, între ei era o dispută legată de un piolet: Greg afirma că i-a fost furat, Ticu spunea că l-a găsit. Ticu trebuia să-i ofere dovezi d-nei Hawley că a ajuns pe vârf, nu d-na Hawley ”să strângă dovezi” ! De ce Ticu nu i-a prezentat atunci dovezile d-nei Hawley ( poza cu trepiedul, rolfilmul ca dovadă că n-a putut face și poza cu tricolorul, câteva din ”acele mai multe poze spre toate zările, spre Tibet...” (deși inițial spunea că a fost ceață- cum se terminase și ultimul episod al serialului la TVR Iași). Dacă îi oferea el acele dovezi incontestabile, nu mai dura luni de zile până să strângă ea date/dovezi...

Dl. Ticu știe de suspiciunile mele despre Everestul său. În 1995 am schimbat câteva mesaje cu Domnia Sa, căci aflase și îl deranjase că pe lista ”http://www.dinumititeanu.ro/Romani-pe-optmiari%20din%20Himalaya” de pe blogul meu, la poz. 2. Everest: Ticu Lăcătușu- 17 mai 1995 era adăugat ”ascensiune controversată”. Nu m-a lămurit desigur, dar am șters acel adaos după ce d-na Hawley l-a trecut pe celebra ei listă.

Ticu e primul român care a urcat un optmiar din Himalaya: Broad Peak- 2 aug.1992. Ascensiune pe care nu i-a contestat-o nimeni, la fel cu cele alte multe ale sale, pentru care îl admir și eu cum am mai scris. Pentru al său Broad Peak din 1992, în anul 2022- a fost omagiat de mijloace mas-media din Ro! Suspiciuni au mulți alpiniști români pentru ascensiunea lui pe Everest din 17 mai 1995. Și desigur, în 2025, la 30 de ani de la acel eveniment, va fi omagiat și mai și, vor afla și mai mulți români că Ticu Lăcătușu e un erou național ! Așa reiese și din serialul TV ””România deasupra lumii”, episodul 3 aici: https://www.youtube.com/watch?v=SZ13bmuOlss

De ce acele declarații ”pro Ticu” din film nu le-a prezentat în 1995 la TVR Iași ? Sau -dacă a durat până ce le-a primit- măcar la ”Zilele Gălățene ale Muntelui” unde prezentase în premieră ”trepiedul chinezilor” , dar fără tricolor ! Trepied pe care în episodul 3 din acel film despre Români pe Optmiari nu l-a arătat.

Desigur că cei mai mulți, mai ales tinerii, care nu au văzut acele episoade date pe TVR în 1995 și nici articolele de atunci din revista Avantaje, care nu cunosc suspiciunile unor veterani înșirate de mine mai sus, știu și vor crede doar ”argumentele” lui scoase ”din pălărie” și înșirate în acel interviu din 2015 și care probabil vor reînnoite de el în anul aniversar 2025 !. În mod sigur el știa că asta se va întâmpla.

Dar să nu uităm că fără dovezi certe că au ajuns pe vf. Everest, britanicii George Leight Mallory și Andrew „Sandy” Irvine au fost declarați ”eroi naționali” ! Așa că e firesc să fie declarat ”erou național” primul român pe Everest - Constantin Ticu Lăcătușu- chiar dacă nu are dovezi certe...

Am trimis aceste gânduri ale mele la vreo 10-12 prieteni. Unul -prieten cu mine, dar și cu Ticu- mi-a răspuns așa:

Eram la curent cu toate dubiile si semnele de intrebare care planeaza asupra ascensiunii sale, dar...
Argumentatia dvs. este logica si, intr-adevar, intrebarile pe care vi le-ati pus cred ca i-au framantat, nu neaparat imediat, ci, mai ales, dupa aceea, pe multi altii. Nu vreau sa abat discutia intr-o alta directie, dar un caz ciudat mi se pare si cel al lui Gabriel Baicus (de care, recunosc, nu am auzit niciodata pana mai deunazi), care afirma ca a urcat consecutiv doi optmiari, Lhotse si Everest. Am vazut ceva fotografii, comentarii de felicitare etc. Desi urmaresc site-uri care se ocupa punctual de ascensiunile optmiarilor (si nu numai), nu am citit pe nicaieri ca un roman, in speta acest domn, ar fi reusit o asemenea performanta, care ar fi fost imposibil sa fie trecuta cu vederea. Nu am adus in discutie aceasta situatie decat din cauza unei aproximative similaritati cu cazul lui Ticu. Dubii asupra unor ascensiuni - in special solitare - au fost de multe ori exprimate de-a lungul timpului. In egala masura, au fost mari alpinisti (printre altii, inegalabilul Ueli Steck, ca sa nu dau decat un exemplu, desi imi vin in minte si alte nume, nu mai putin celebre) ale caror declaratii nu au convins. Unul dintre motivele invocate a fost acela ca au avut mintea incetosata din cauza altitudinii, a aerului rarefiat sau a oboselii excesive.Discutiile pe marginea acestui subiect - probele irefutabile - nu se poarta de ieri de azi.

Pe de alta parte, sunt si unii care sustin ca alpinistul trebuie crezut pe cuvant, acesta fiindu-i suficient pentru a fi creditat de comunitatea alpina cu o ascensiune. Revenind la Ticu, nici nu stiu daca dupa atatia ani, iesit oarecum de pe scena "marelui alpinism", il mai intereseaza sa faca lumina cu privire la ascensiunea sa. De asemenea, parerea mea strict personala este ca declaratiile care conteaza (la fel ca si descrierea unui traseu sau a intregii ascensiuni) sunt cele facute imediat dupa, nu la distanta de luni sau de ani, cand ele pot fi revizuite si cosmetizate in functie de opiniile altora, de ce s-a mai citit intre timp s.a.m.d. Despre trepiedul chinezesc stie toata lumea ca era acolo, nu trebuie sa fi urcat Everestul sau sa il fi vazut. De aceea spun, daca imediat dupa ascensiune cineva spune ca nu are macar stiinta despre el (si nu ma refer aici la Ticu pentru ca nu am auzit declaratia la care faceti referire dvs.), creeaza din start premisele pentru ca lumea sa se indoiasca de faptul ca a ajuns pe varf. Oricum, discutia este complexa si este bine ca ea este purtata, aducandu-se argumente pro si contra. Ba chiar m-as bucura sa mai corespondez cu dvs. pe aceasta tema.”

Scuze, nu găsesc o frază încheiere a acestei discuții cu mine însumi. N-am făcut publice cele de mai sus, nu le-am postat pe blogul meu. Așa că Vă cer scuze că am dorit ca gândurile mele de mai sus să vi le trimit și unora dintre voi, camarazi întru pasiune.

Dinu

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8