Trasee in Apuseni

Cateva trasee, posibil a fi parcurse in 3-5 zile de catre cei care se deplaseaza spre/ intre ele cu autoturisme.

1. SCARITA- BELIOARA.

Din Turda, pe Valea Ariesului 39 km. apoi la dr, spre Posaga ( e indicator). Sunt vreo 3 km de asfalt, apoimacadam bun. Dupa 6 km. Se ajunge la Manastire, e de vizitat, interesant si fotogenic e mai ales Pridvorul de lemn sculptat de un mester maramuresan. La 50-60 m in amonte, e un izbuc intermitent, cam la 50 min. interval. Din păcate acaparat şi betonat urât de călugări.

Cu ceva mai sus (200-300m), daca e pe innoptate, pe stanga e loc fain de pus corturile; acolo le-am pus cu familia Goja, la cei la 78 de ani fara o zi ai Seniorului.

La 2 km amonte de manastire, in satul Belioara (Posaga de Sus pe unele hărţi ! ***), se coteste iar la dreapta pe Valea Belioara, cu drum acum acceptabil se mai poate urca peste 2,5 km, dar merita parcursi per pedes. Se merge pana la baza impresionantului abrupt. Dar cam la ultimele case, va trebui sa va aprovizionati cu apa, pana la revenirea aici: 5-6 ore, dintr-un izbuc, in iarba, obarsia paraului Belioara, sau din "ciurgaul" casei din apropiere (50 m. mai jos de izbuc).

Mai sus cu circa 100-150 m e o ramificatie a drumului, de unde incepi de fapt circuitul. Acum exista un marcaj punct rosu. Se ia la dreapta pe o vale seaca (Rastoaca), pe langa abruptul Scăriţei din stanga si Dealul Brădăţel din dreapta. Cam dupa 15 min, se vede in stanga un valcel abrupt ( am urcat pe el, e cam 1B) si mai sus de el tot pe stang o roca /pata rosie, care era "reperul" de părăsit valea. Acum, pe malul din dreapta noastră e un stalp indicator si la la sugestia mea,(nota din 2014) acum, s-a mutat marcajul pe Dl.Bradatel !) caci daca continuam pe vale pe vechiul marcaj, intram in padure pentru multa vreme si nu mai vedem peisajul ! Pe o potecuta mai greu de vazut initial, se paraseste firul vaii seci , se coteste brusc la dreapta si putin inapoi, printr-un fost fanat invadat acum de mestecanis, apoi cam 10-15 min. prin padure, pana se iese iar in fanate, in Culmea Bradatel. O sa va placa! Se tine culmea pana la o cruce, de unde se pozeaza cel mai bine Cosul Belioarei (Cosul Boului), o grota cu tavanul prabusit, un adevarat ceas solar pentru localnici.E asemanator cu Cosul lui Hili din Cheile Turzii ( apropo, daca nu ati fost, sa le vizitati neaparat!). Se mai urca putin pe culme, apoi, la un stâlp de marcaj fără săgeată indicatoare, se coteste pe o potecuta oblic stanga, prin mestecănişul unor foste poieniţe. Apoi puţin prin pădure de fagse ajunge intr-o sa, intre culmea domoala din dreapta. pe care ati parasit-o ( Muncelul ) si Abruptul mult mai inalt din stanga. In fata e poienita Cornul Pietrei, prin care se coboara cam 30-50 m si se intră la stânga în pădurea de fag. Aici întâlnim şi marcajul TA, ce vine din Cheile Pociovalistei si un TR deficitar ce duce pe culmea Muncelului şi coboară apoi la stânga pe Vulturese, la Schitul Poşaga.

Aceste marcaje te urca in 45 min-1 ora, in serpentine, apoi prin "cimitirul forestier" cauzat de un incendiu:Se iese apoi la loc deschis în Rezervatie! Privelistea spre Groapa Mare si coltii de stanca si spre departari va va lasa fara glas si va va indemna la popas. Daca e primavara, gentianele vor fi stăpanele locului. La un moment dat, poteca te scoate pt 150-200 m din rezervatie, te baga in padure, dar revine in rezervatie - Fanatul Sesul Craiului. Dupa gardul rezervatiei,( mereu daramat de tembelii ce pazesc boii ocolisenilor, cu care ma lupt si eu de ani de zile!) se vede in dreapta un stalp cu sageti care ii dirijeaza pe cei care vor sa coboare spre Cheile Runcului pe marcajul Cruce Albastra. Inspre dreapta, departe, se vede Statiunea Muntele Baisorii, spre care duce, (inainte pana la Muntele Romaneasa), apoi la dreapta, un marcaj tot CA. De aici, de la marginea rezervatiei, se mai merge inainte vreo 5 min, apoi va recomand neaparat spre stanga, pe un colt "belvedere". De pe el, mai jos si in dreapta, se vede o poiana cu doua case "de vara" ( li se spune "colibe" ). Locul se numeste "La Mateoaie", la care va trebui sa ajungeti. Mai jos de acea poiana, in stanga ei, se vede o alta poiana, prin care se va cobori dupa Mateoaie. Va intoarceti inapoi de pe Belvedere ("Cuntenitu" sau Muntele Plaiului) în platou, se trece de o mică şa,şi se continua pe el până într-o şa mai adâncă. De aici se coteşte la stânga şi în pădure vom găsi un fost drum de acces la fanatul si "colibele" de la Mateoaie.Găsim în continuare semne de marcaj PR. Eu mai gasit acele colibe "in functiune", erau oamenii la cosit fanul.

De la casele ("colibe") Mateoaie, la vale pe fir, iar de pe la mijocul poienii urmatoare, se paraseste firul, oblic stanga prin poiana si se intră in padure (acum e marcaj !). Dupa 10-15 min prin padure, se ajunge intr-o zona calcaroasa, cu o zonă de cca 60 m de descăţăare cu atenţie, apoi la un mini-grohotis pana la baza abruptului, intr-o poienita. De aici, pe curba de nivel, inainte-stanga pe deasupra unei zone mlastinoase si a unui izvor pt. animale, apoi prin padure apoin coborare abrupta prin "fânaţul cu cireş" ajungeti in valea seaca Gârliciu şi la locul de unde ati inceput circuitul.

2. ZONA SALCIUA. ( La Sipote, Poarta Zmeilor, Huda lui Papara, Vanatarea)

Va intoarceti cu masinile in Valea Ariesului, pe care mai urcati cam 4-5 km pana la iesirea din defileu, in satul Salciua. Nota Bene! Cam la 2 km, cand soseaua trece peste linia ferata a defunctei Mocanite, va opriti in parcarea de pe stanga, , sa vedeti/pozati Cascada " La Sipote". Apoi, la intrarea in Salciua, se pot lasa masinile ( dar nu-s in "siguranta", le puteti duce pana la o casa, mai sus, dar soseaua e stramta, nu prea permite parcarea, poate intr-o curte!) si se trece Ariesul pe o punte suspendata. Apoi, drept inainte, printr-un fanat, se ajunge intr-o ulita a satului unde de fapt se poate ajunge si cu masina, dar pe ocolite, pe asfalt pana la biserica si de acolo la stanga ( pe acolo se merge cu masina la Huda lui Papara , Manastirea si catunul "Sub Piatra").

In Salciua, puteti campa pe malul Ariesului, dupa ce, de la biserica ati pornit spre manastire. Se poate urca cu masina pana la manastire ( cam 5 km. de la biserica), dar drumul e ingust, cu putine posibilitati de a face loc celor ce vin din sens invers. Dar ff rar trec masini pe acel drum! E o mica parcare inainte de manastire; cam putine locuri de cort, noi am gasit un fanat cosit de curand. Pe acea ulita unde ati ajuns daca ati trecut pe puntea suspendata sau cu masina pe la biserica, unde drumul coteste 90 grade dr. spre manastire, se vede marcajul cruce rosie, care duce inainte, trecand paraul, oarecum paralel cu Valea Ariesului ( spre avalul in urcus la inceput lin, prin padure, pana in poiana "La Sipote"( Balconul Sipotelor). Marcajul urca mai departe spre platou, la Poarta Zmeilor, cam in 1h si 30 min., dar, din platou erau mari dificultati de orientare ca sa va duceti la Vanatare. Asa ca, ori va intoarceti la Sipote, ori renuntati la Poarta Zmeilor.

De la Sipote, urmati Tr. Rosu, spre in sus si inapoi. In curand, la iesirea din padure, veti defila prin fata unui abrupt calcaros, printr-un peisaj pitoresc, tipic Apusenilor: grajduri, fanate, casute ca-n povesti, in coborare lina spre Manastire (in constructie), langa o veche bisericuta liliputana, de lemn, recent restaurata si langa Huda lui Papara, in care puteti intra o bucata, pe resturile din amenajarile facute de speologii din Blaj, dar distruse de viituri. Apoi treceti apa, unde gasiti un "ciurgau" cu apa rece de unde va aprovizionati si urcati pe drum intr-o sa, loc de basm. De acolo, coborati in 15-20 min. la Vanatare, locul unde 3 paraie se unesc si dispar in subteran, spre a iesi prin Huda pe care ati vizitat-o. Spre Vanatare, din culme, unde e o troita, coborati direct inainte pe langa o gospodarie (in dr) si pe un fir de vale seaca; e poteca si marcaj. Ajunsi la parau, intr-o poienita cu vatra de foc, loc fain, explorati-l si in amonte putin ( cascadute faine). Pentru cele din aval, spre Vanatare ( peretele "vânăt" vazut de sus de langa troita), trebuie un mic ocol pe o potecuta peste pintenul de pe versantul drept. Apoi, ajunsi iar la firul apei, aveti 4 "obiective" cu pornire din acest punct:

a. pe firul apei, in aval, pana unde dispare apa. b. de urcat pe poteca abrupta de vizavi, pe o crestulita/sa, de vazut cascada Vaii Poienii. c. de intrat 15-20m intr-o grota/tunel,de pe pe malul stang. d. de urcat pe firul apei, prin apa si cateva cascadute, macar o bucata, dar se poate pana in poienita amintita mai sus, de unde va intoarceti spre troita si Huda lui Papara.

Din sa,la intoarcere puteti cobori pe dealul din stanga, paralel cu poteca/drumul de carute pe care ati urcat de la Huda.

3. CHEILE RUNCULUI SI COLTII TRASCAULUI

In timpul deplasariia cu masinile spre CHEILE MANASTIRII SI RAMETILOR, puteti intra prin Ocolis si Cheile Runcului, pana in Lunca Larga (8 km) si inapoi. ( sau in seara cand ati coborat de la Scarita, si aici gasiti locuri faine de cort, in chei sau amonte de ele. ( acolo am baut sampania cu fam. Goja). Din satul Runc, se pot parcuge si Cheile Pociovalistei, care erau mult mai interesante cand nu aveau drum forestier. Coborand pe Aries, dupa Buru, ar trebui luat la dreata spre Aiud, drum mai scurt ca prin Turda (vezi atlasul rutier). Treceti prin Remetea, sat de maghiari, la origini germani, cu un interesant muzeu. Daca timpul va va permite, din centru, 90 grade stanga, puteti urca pe Coltii Trascaului si/sau Piatra Secuiului. Va conduce marcajul banda albastra, pe "Santul Mare", un valcel cu grohotis,( undeva in 1/3-mea de sus gasiti un izvor fain, nebanuit!) Daca o faceti, va recomand ca din culme, sa o urmati spre dreapta, si unde incepe sa coboare mai abrupt, o parasiti, coborand cu atentie spre dreapta, pe versant, oblic in jos si inapoi si veti gasi/vedea/trece in curand pe sub o impresionanta ARCADA. Ea e situata cam la baza abruptului, baza unde de obicei, in week-end e plin de masini si corturi ale parapantistilor, care v-o pot arata cand incepeti urcusul. Arcada se poate vedea si din sosea, dupa iesirea din Remetea. Din sat puteti urca si numai pana la ea si inapoi.

Din satul urmator, Coltesti se vad/ se pot vizita, spre dr, aproape, RUINELE CETATII COLTESTI. Apoi se trece prin CHEILE AIUDULUI (zise si ale Poienii sau ale Valisorii) pe ai caror pereti m-am catarat si am pitonat si eu.

NOTA BENE: Cam 75% din parcursul Buru- Aiud, asfaltul era "bombardat"!. Acum (2013) e reparat. Cat va ţine ?
4.CHEILE RIMETILOR.

Din Aiud, 11 km pana in Teius, de unde, din centru, va dirijeaza sageata la dreapta, prin Stremt si Geoagiu, 18 km, asfalt, la Manastirea Râmeti. Ce vedeti putin mai sus, sunt CHEILE MANASTIRII, cu Santinela in drepata cum privesti,( cu un horn de ramonaj cam 3 lungimi!, crapatura a Santinelei pana dincolo!! O puteti vedea si parcurge in ramonaj "la orizontala" din dosul Santinelei, dupa ce ati urcat putin pe grohotis. Ar merita. Santinelei i se poate da roata fara coarda. Iar vizavi de Santinela, e un "mic Matterhorn" in care e Diedrul Suplombant, pitonat de Marius Marcus, pe vremuri mereu campion de "viteza". E cel mai dificil si periculos traseu de 6 pe care l-am facut eu! Despre el scrie si Cuxi in "Singuratatea Verticalelor". Se mai poate merge cu masina 4 km, printe case de vacanta. La "cap de linie" e o poienita pentru picnicari.Izvorul e langa padure, il deconspira vegetatia. De acolo, incep CHEILE RIMETILOR. Dupa cam 10 min. de mers pe mal, in cateva locuri ajutandu-te de cablu, ca sa nu calci in apa, se vede in fata un PORTAL prin care trece paraul. Acolo e recomandabil sa treceti apa si pe langa o cruce , incepe o catarare, (aveti un un cablu de asigurare) pe un traseu cu 2 zone mai "periculoase": asta de la inceput si undeva pe traseul alta , in locul numit "BRANA CAPREI"- un fel de "Brana Aeriana", unde mai e un cablu. Se coboara apoi la firul apei si in 10 min se ajunge in satul Cheia, parasit. In fosta scoala, vin des membrii a 2 cluburi, Feroviarul Cluj si unii din Blaj. Daca nu a plouat de curand, merita sa reveniti pe firul apei, Cu precizarea ca in vreo 3 locuri se merge prin apa de cam de 60-80 cm. adancime, iar inainte de Portal, in locul cel mai ingust ce apare in toate pozele, apa trece in multe veri peste cap si trebuie inotat pe o distanta cam de 4-5 m. Deci e nevoie de protejat in pungi/saci inchisi bine, aparatele foto si hainele. Eu facusem pentru bagaje o pluta cu PET-uri ca flotoare... In acest loc, pe malul drept , este un balcon ingust de piatra, sub nivelul apei, la nivelul genunchilor, dar e cam alunecos, iar pe perete nu ai prize. Dar la ultima vizita acolo, acum am gasit montat un cablu, care te ajuta Sa eviti apa, daca te misti repede, sa nu te lase degetele. Inca doua zone din amonte au cabluri ( pentru cand apa e f. rece), dar acolo apa e doar pana peste genunchi. Din pacate, va vor strica buna dispozitie multimea de PET-uri, mai ales in zona de langa satul Cheia. Ele vin de mai sus In functie de cat timp mai aveti, daca din Teius mai continui 3 km spre Alba Iulia, din Galda de Jos la dreapta, se poate ajunge cu masina la CHEILE GALZII si CHEILE INTREGALDE. Idem la CHEILE CETII, prezentate intr-un nr. din Muntii Carpati Te lamureste oricare atlas rutier.

5. CHEILE BORZESTI

Ca un "aperitiv" urcand din Turda pe Valea Ariesului, aveti posibilitatea sa va racoriti si sa vedeti in 30 min. dus-intors, ceva fain, o bijuterie de mini-chei: "Cheile Borzesti". Dupa satul Cornesti, dupa ce treceti podul peste Aries, cam la 1 km, in dreapta se vede un colt de stanca " Coltul Fetei". Pe langa el, din dreapta, pe sub linia ferata abandonata vine paraul Borzesti. Pe borna km. din stanga soselei scrie: "Buru 4 km". Treceti fosta linie ferata; pe acolo se merge apoi spre stanga, 300 m la "Cabana Buru". O luati la dreapta si ATENTIE- nu urcati pe drumul cu marcaj, ci coborati la firul apei pe care il urmati. Prima cascada de cca 3 m se ocoleste prin dr, iar la cam 10 minute, a doua tot cam de 3-4 m, prin stanga. Apoi, daca sunteti grabiti, nu mai continuati inca 30-40 min pana la " Cascadele de Sus"( fainute si ele), ci urcati panta abrupta spre stanga unde dati de un drum de carute care va duce in 5 min. de coborare la masina.

Daca spre Teius- Cheile Remetilor ocoliti prin Turda, puteti vedea aceste "Cascade de Jos" ale Cheilor Borzesti la intoarcere, la 4 km. in aval de Buru si ramificatia spre Aiud.

Va veti convinge ca si acesti munti mici -Apusenii- au cateva zone demne de vazut si ca Apusenii in ansamblu au un "ceva" al lor, greu de definit, dar pe care il veti "simti" si si va va chema sa reveniti!

Drum bun, vreme faina!

Meniu: 
07. ture de vara
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8