Nu de mult au fost cateva intrebari pe liste de munte in legatura cu acest subiect. Caci din fericire, de la an la an, creste numarul romanilor iubitori de munte care trec dincolo de fosta cortina de fier ! Pe fiecare il ajuta acum internetul: site-uri, Google, relatari ale altora. Dar mai spun si eu ce stiu din experienta .
Probleme generale:
Avand date necesare culese inca de acasa, mai invatam de fiecare data si acolo „pe propria piele”, daca anumite informatii nu le-am avut sau nu am fost atenti!
Dau cateva exemple legate tot de calatorii in Europa:
-schimb de bani: La un birou (la mai multe !) din Praga (cand bancile erau inchise) era afisat cu cifre mari un curs favorabil euro – coroane cehe. Dar… ni s-au schimbat 50 Eu cu un curs nefavorabil ! Nu observasem ca primul era pentru schimb de la 200 Eu in sus, iar cu cifre mai mici, mai jos, era alt curs pentru sume mai mici !
-taxe auto: Tot in Cehia, unde traseul gandit pe la diverse castele sau orasele „medievale” ne indemna sa nu mai platim taxa de autostrada, am avut inspiratia sa intrebam daca centura (Ring-ul) Pragai e considerata autostrada (a Budapestei nu! , si am aflat ca da, deci am platit ca sa ocolim Praga (dupa ce desigur o vizitasem!)
-pretul benzinei: In Austria e mai mic decat in tarile vecine ei. Dar si in Austria e mai mic pe alte sosele decat pe autostrada. Noi facem plinul la graniţă (Borş) şi apoi in prima localitate din Austria-Nickelsdorf, nu departe de autostradă.
-parcarile: aflam doar la faţa locului care e cu plata si care nu. Ne interseaza mai ales cand lasam undeva masina mai multe zile. In CH de ex, am gasit una fara plata in Pasul Grimsel (unde erau si parcari cu plata).Tot in CH, langa gara din Pontresina plata era dupa nr. de ore, dar am depistat si o parcare pentru mai multe zile, cu pret mai mic per total ! În general sunt gratuite cele de langă staţii de urcare in telecabine sau telegondole. Ex.în Cervinia, la Diavolezza, sub pasul Bernina.
Toaletele publice: si acestea sunt majoritatea cu taxa. Chiar si la unele benzinarii. Asa ca e bine sa aveti mereu 50 centi in buzunar ! Dar in centrul unor orase si orasele turistice mai exista si unele fara taxa. Mai ales langa primarii si biserici. Un amic hatru ma intreba: „daca ma lasa sa intru fara taxa si ma obliga s-o platesc cand vreau sa ies !”
Unde gasim informatii turistice ? Desigur la birourile respective. Asa ca urmam sagetile spre acel „i” (sageti aflate si in unele orase ale noastre) care te duc la un „birou de informatii turistice”. Acolo gasim de cele mai multe ori „la liber” si o harta a centrului acelei localitati, harta pe care sunt indicate „obiectivele turistice” (inclusiv..WC-urile ! ). Gasim si pliante folositoare, de genul „Top 10”- cele mai interesante locuri de vizitat …
CAMPING-uri. Le gasiti amplasamentul in hartile rutiere mai detaliate. Noi, pe net, le-am studiat inca de acasa pe cele in care calculasem ca vom dormi. Perioada cand sunt deschise: cele mai multe se inchid pe la mijlocul lunii septembrie, ziua inchiderii de pe site-ul respectiv se respecta. Preturile difera dupa nr. de stele, dar si dupa alte criterii: sezon sau extrasezon, etc. Pe site -ul fiecarui camping gasiti cum se calculeaza pretul ( e afisat si la intrarea in ele, la receptie). In Italia (Dolomiti) de ex. cam la toate se plateste „piazzola”: masina si nr. de persoane. Nu conteaza daca pe acea „piazzola” = parcela pui 1-2-3 corturi ! In alte parti se achita masina, cortul, persoanele. La unele duşul e in pret, la altele se achita separat. Mai toate au apa calda rationalizata. Dar cum anume difera: la unele, cand bagi fisa porneste apa calda pt.2 sau 3 minute. Te uzi, o opresti, te săpuneşti si o porneşti din nou sa scapi de săpun. Dar sunt unele ce nu le poti opri, timpul curge de cand ai băgat fisa sau moneda si rişti să rămâi cu săpunul pe tine ! Dar poate s-au modernizat și acelea, întrebați ! La Mojstrana, în Slovenia, aparatul în care băgai fisa nu era în cabina de duş, ci afară, iar sala cu cabinele de duşuri era comuna pentru barbaţi şi femei !! Trebuia să te gândeşti bine cum să procedezi ! Folosirea masinii de spălat se plăteşte. Dar trebuie întrebat înainte dacă sunt şi cu uscător, de obicei nu !
Toalete: Jenant, dar real: In multe campinguri, la toaleta nu gasiti hartie igienica, mai ales la ore de seara si uneori nici sapun langa chiuvete !
Cuplarea la curent electric daca aveti nevoie, iarasi e taxa separata. Idem pentru acces la internet. La un camping in Elvetia si apa calda de la chiuvete curgea doar daca bagai o fisa !! Asa ceva nu mai vazusem,asa ca am plecat urgent la altul ! La un camping de 4 stele ( in Scuol) -unde am pus cortul pe intuneric si pe ploaie, si de unde am plecat dimineata – nu am beneficiat de multe facilitati (platite in taxa de camping !) de care beneficiau cei care stateau acolo cate o saptamana, ca intr-o statiune: sala de mese, terenuri de joaca si sport, biblioteca, bowling, televizor, etc ! Așa că dacă doriți doar un duș și dormit, căutați doar camping-uri de 2-3 stele !
Locuri în campinguri. In perioade de varf, exista riscul (nu e mare acest risc, dar exista !) sa nu mai gasiti loc daca nu v-ati retinut prin e-mail sau telefon. În 2017, în câteva campinguri din Franța ni s-a spus că nu mai au locuri, deși noi vedeam multe libere. Erau de fapt câte un cort pe o ”parcelă”, nu mai trimiteau pe alții acolo să nu le afecteze… intimitatea ! Noi am cerut voie unei perechi, au fost amabili și băiatul a venit cu noi la recepție și a confirmat că ne acceptă pe ”parcela lor”. Unde ar mai fi încăput încă 2-3 corturi ! Exista si camping-uri numai pentru rulote, nu si pentru corturi. Rulote cu care vin clientii sau rulote si bungalow-uri ale campingului, unele închiriate pe tot sezonul ! Nu e recomadabil a pune cortul „româneşte” undeva, mai ales in Elvetia ! Mai ales lângă șoseleși localități! Stresul si riscul e prea mare ! Am aflat ca unii au platit 200 EU amenda. Nu se admite nici dormitul in rulota in vreo parcare, darmite in cort !
Orarul recepțiilor: La multe dintre campinguri, la receptie e cineva doar in anumite perioade ale zilei, de ex 8-11 si 17-20 sau doar 8-15. Dar poarta e deschisa pana pe la 22-23. La altele se inchide de ex. la 22 si poti intra cu bagajul in spinare, nu si cu masina. La altele nu poti iesi dimineata cu masina decat dupa o anumita ora ( 7 sau 8, de ex. in campingul „Marmolada” din Canazei-Italia )- să nu stricaţi somnul celor veniti acolo „la odihna”, nu pentru mers pe munte.
Nu stim daca au camere video (posibil) sa-i depisteze pe cei care pleaca dimineata „pe sest” , daca seara au intrat dupa ce s-a inchis la receptie, dar nu e de dorit sa faceti asa ceva !
CORT: In afara de campingurile de la poale, sus pe munte, doar in anumite locuri e oficial permis a pune cortul .În unele zone si NUMAI langă cabane.Ex. în Parcul National VANOISE şi lângă cabanele de pe trasee în circuit de genul Tour du Mont Blanc, cu taxa de cam 5 euro/noapte. În Franța și Elveția, se mai admite doar… la distanță de cabane. Cică n-ai calculat bine și te-a prin seara/noaptea sau o ploaie torențială între cabane. Multe corturi am văzut în multe locuri din foarte îndrăgitul Parc Natural Queyras, unde este voie, cu mici excepții. Mai stim ca se pun corturi in zona Chamonix, in Col du Midi, unde am vazut si noi multe; nu stiu daca mai e permis si se plateste ceva sau nu. Se puneau multe si langa cabana Ref. du Gouter, foarte solicitata, aflata pe cel mai frecventat traseu spre vf.Mont Blanc. Dar acolo francezii au interzis categoric camparea, caci au constatat ca multi „corturari” nu foloseau WC-ul cabanei… . Am mai vazut 1-2 corturi langa sau nu departe de cabanele: Dom, Durier, Couvercle, Diavolezza, Finsteaarhorn. În general sus, în golul alpin se admite, chiar dacă doar tacit . Dar un amic din CH ne-a lămurit oarecum cu ce zice Clubul Alpin Elvețian: nu ai voie in Parcul Național și zone protejate dar altfel dacă nu lași urme și nu alterezi locul este ok, ideal ar fi sa ai și aprobarea (verbală) a propietarului pășunii : https://www.sac-cas.ch/…/berg…/campieren-und-biwakieren
CABANELE : Reţineţi că în Franţa şi Italia se numesc cele mai multe refuge/rifugio, dar unele „cabana, capana”, în Austria şi Germania „hutte”. Iar ceea ce la noi sunt refugii, acolo se numesc biwak /bivacco, unele chiar mici de 2-6 locuri, dar unele mai mari, mici cabane dotate cu toate cele necesare, dar fără cabanier : „refuge non garde” unde trebuie plătită taxa afişată ! Si despre cabane putem afla mai totul de pe net. Cum arata cabana, de unde se poate accesa si cate ore sunt pana la ea, ce trasee se abordeaza de acolo, pretul, pana cand e deschisa, nr. de telefon al cabanei sau al celui care urcă periodic la acel refugiu, adresa de e-mail, etc. Intr-un an, doar la una (Langfluh, mai sus de Saas Fee din CH ) nu era pe net pretul cazarii ! Am banuit de ce ! Pretul „piparat” aflat la faţa locului ne-a confirmat banuiala de acasa !
Rezervări : E aproape obligatoriu, mai ales in plin sezon si mai ales pentru zilele de week-end, sa ne retinem locuri prin telefon. Nu mai „ţine” a ne baza pe dormit pe mese sau pe jos cu jumatate de pret ! Pretul e acelasi (daca accepta dormitul pe jos !), tocmai pentru a se descuraja acest „sistem estic” ! In unele chiar dublu pt. cei neanuntati ! Iar recent (oct.2015) un coleg de club care a urcat pe Vf. Watzmann, mi-a scris: ” La cabana Watzmannhaus mi s-a spus că dormitul în afara cabanei (în cort sau sac de dormit/de bivuac ) este amendat cu 100 de euro !.”
Lenjerie :Se cere (desi nu peste tot se controleaza asta) sa avem fiecare „sac-pijama” (cearşaf-sac) de folosit sub plapuma cabanei. Dacă nu aveţi, la unele cabane vă puteţi închiria sau cumpăra:
„Sacco Lenzuolo: per motivi ambientali e di igiene l’uso del sacco lenzuolo personale è obbligatorio. Chi ne fosse sprovvisto lo può noleggiare (in cotone al prezzo di € 5,00) o acquistare al prezzo di € 20,00.”
Dușul: De retinut ca duşul la cabane (unde exista !) e pe bani in plus, cam 5 EU.
Pe perne: Noi folosim si cate un tricou pe post de faţă de perna. Dar unii saci-pijama au prevăzut și așa ceva.Mie nu-mi place deoarece nu-mi permite să dorm cu mâna sub pernă !
Încălțăminte de cabană: Am vazut si oameni cu papuci de casa personali, sunt mai igienici decat a folosi sabotii din holul cabanei. E bine sa aveti servetele igienice si şosete pregatite la indemana, pentru a le folosi cand, in holul cabanei va mutati picioarele din bocanci in saboti. Chiar daca mai apoi ne putem spala pe picioare undeva. EU.
Comportament: -Nu se intra in camere cu echipament. Totul: bocanci, schiuri, beţe, colţari,pioleți, corzi, hamuri, căşti, carabiniere, s.a se lasa in hol, atarnate in cuiere sau puse in una din acele multe lădiţe de pe rafturi. In care se pun (sau in alta ladiţă) si alimentele pe care le aveti. Unele cabane au o camera pentru uscat haine si bocanci. Dar unele obiecte mai mici le puteti duce in camere in rucsacul mic.
-La parasirea camerelor, e de dorit (suntem rugaţi) sa lasam paturile asa cum le-am gasit. Sunt cabane, nu hoteluri, n-au cameriste !
-La fel, dupa ce am mancat, nu plecam de la masa ca de la restaurant, ci ducem farfuriile, canile, tacâmurile la ghiseu.
Devise-uri ; Nu la toate cabaneșe este au semnal de mobil, nu toate au Wi-Fi, iar dacă au trebuie cerută parola și uneori și achitat. Acum au apărut la multe cabane prize multiple pentru încărcat diverse ”devise”-uri.
Plata: nu la toate se poate plăti cu card. Și dacă vreți să achitați cu alte bancnote decât ale țării respective, e bine să aflați dinainte. Unele cabane accepta clienti si doar cu plata cazării, altele doar cu „demi-pensiune”. Trebuie discutat/negociat dinainte.
Masa: Cina e consistenta, dar dupa micul dejun pleci flamând ! Şi diferă cum e servit micul dejun. La unele e tip „bufet suedez”, deci autoservire. Însă probabil uneori, ultimii nu mai găseau de toate sau mai nimic. Aşa că au schimbat sistemul. La cabana Quintino Sella din Italia, de unde se pleaca spre varfurile Castor si Lyskamm, am spus la ghişeu numele şi „2 persoane” şi ni s-a adus o tava cu cele pregătite. Iar ceaiul in termos pentru tura din acea zi, nu mai intra in micul dejun, ci l-am platit separat, 4 euro litrul ! Iar in cina, nu e inclusă băutura: apa (minerala), suc, pepsi, bere. Comandati ce vreti DUPA ce consultati lista de preturi. Unde am cerut apa, am inteles pe urma de ce mai toti ceruseră bere ! Unde am fost acceptati doar pentru dormit, nu aveam voie (au fost si exceptii) să mancăm „din traistă” in sala de mese. Unele cabane au o incăpere separata ( doar pentru cei cazaţi, nu pentru cei „in trecere” !. Aceia sunt avertizati: „No picnic !” ). Daca nu, … afară, pe terasă ! Fain cand nu ploua si nu e frig, vânt ! Nici a gati pe primus nu e voie oriunde. Trebuie intrebat. Dupa ce am facut la o cabana un ceai cu aragazul lor, …am platit apoi 4 Euro. Drept pentru care la urmatoarele ii atenţionam ca gatim pe primusul nostru !
Despre rezervare de locuri. Unii stiti cat de ne-amabil ati fost tratati daca nu ati facut retinere de locuri in avans. Din 2013, in cabanele elvetiene a intrat in vigoare o dispozitie noua a conducerii SAC (Clubul Alpin Elvetian) -era afisata la cabane !: Cine retine loc , dar nu ajunge si nu a anuntat asta din timp, e… bun de plata. E firesc. Probabil s-au gandit ei si cum sa afle identitatea acestora ! Cabanierii prepara de ex. 50 de portii de mancare si sosesc doar 20 sau 30 dintre cei anuntati ! Sau la solicitari telefonice de cazare au refuzat pe unii pe motiv de „full”, ai apoi au ramas cu locuri goale, neplatite de nimeni. La multe cabane se poate achita si cu cardul. In vara 2014, pentru a retine locuri la cabana Gnifetti, unul din cei trei amici din CH care au vrut sa vina cu noi vreo 4 zile, a trebuit sa achite un avans in contul cabanei pt. 5 persoane X 2 nopti. A trebuit sa renuntam din cauza vremii proaste, a anuntat asta cu cateva zile inainte si i s-au returnat banii; mi-a scris mai apoi:
„Le-am dat 355 chf si am primit azi 299, deci un minus de 56 chf. 56 / 5 oameni = 11 chf pierdere ptr. fiecare om”.
Daca de la o cabana cereti sa va permita a da telefon la urmatoarea, intrebati cat va costa. Am avut si surpriza plăcută (In Italia si Franta) sa nu ne pună la plată, sau sa sune ei in numele nostru. In orice caz sunt afişate sau vi se spun numerele cabanelor din zona. Dar acum mai toate retinerile se fac prin e-mail, va vine confirmarea.
Reduceri la cabane: Au reducere 50 % ( in Elvetia doar cam 30%) cei cu carnet de membru/legitimaţie tip card al unui club alpin DE PE LISTA DE RECIPROCITATE ! CAR NU ESTE pe aceasta lista ! In Italia se mai accepta uneori si pentru cei cu legitimația CAR, dar in alte tari alpine nu prea ! La unele cabane CAR-istii au fost refuzati, unora chiar li s-a arătat lista reproşându-le că au vrut să-i păcălească ! Dar puteţi incerca, unora le-a mers ! In 2013, doi amici români care ne insoţeau, au beneficiat şi ei de reducere si la cabane din Austria si din Elvetia, cu carnetele lor CAR puse intre legitimaţiile noastre de membri in OeAV -Clubul Alpin Austriac ! La toate ! A fost o surpriză placuta ! Alti romani sunt membri in clubul alpin german, francez, etc. Cotizatia e cam 40-50 EU/an. Pentru reducere la cazare (reduceri nu se acorda in cabanele private !) merita a plati anual acea cotizatie, DOAR daca dormiti macar 6 nopti la cabane ale cluburilor alpine de pe lista de reciprocitate, pe care e si Clubul Alpin Sloven, nu si altele din Est ! Caci la noi, la polonezi, slovaci, bulgari… cabanele nu sunt ale cluburilor alpine nationale, deci la noi şi in aceste tari estice, strainii nu pot beneficia de reducere ! Calitatea de membru in OeAV sau in altul ca acesta, ofera si o asigurare de accidente foarte consistenta, valabila in toata Europa, asa ca merita platita cotizatia anuala si cand se va dormi in cabane din Alpi doar 2-3 nopti.
Ora de ”stingere”: In cabane, lumea se culca pe la ora 20-20.30. Caci la ora 4 sau 5 dimineata ( la unele la ora 3 dim! ) se seveste micul dejun si toata lumea pleaca spre destinatia aleasa: varf sau spre alta cabana.
Somnul: Deoarece in multe cabane camerele au 8-12 paturi, cativa in mod sigur vor sforai ! Asa ca e bine sa aveti in dotare dopuri de urechi ! Am vazut ca sunt foarte folosite si … folositoare ! Somniferul „oboseala” nu e intotdeauna suficient !
BULETINELE METEO: se afiseaza zilnic la receptia camping-ului sau a cabanei. Sau vi se arata/spune la cerere. In camping , restaurante, pensiuni, puteti beneficia de Wi-Fi, in vara 2014 am avut laptopul cu noi.
Desigur ca cei care aveti experienta in domeniu, mai puteti aduce completari sau sa ma contraziceti. Important e ca cei care vor merge prima data, sa beneficieze de ele.
Tuturor vreme buna si ture faine !
1371 reads