CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

15. Opinii

Despre vârstnici și firmele de asigurări

Ce legătură este între această imagine cu Degetul lui Călineț și firmele de asigurări ? Veți răspunde că aceste firme -avide de bani- cer sume mai mari de la practicanții de ”sporturi extreme”. Atitudine de înțeles. Dar -celor care aveți răbdarea necesară- vă voi explica mai jos o atitudine a lor de neînțeles.

Imaginea alăturată poate fi și a vieții. Voi, cei mai mulți montaniarzi sunteți în urcare sau undeva în apropierea vârfului. Eu sunt spre sfârșitul coborârii, dar -cum vedeți și în imagine- mai am până la finalul ”rapelului” ! Final care nu știu dacă va fi chiar de genul Neagu Djuvara sau Mihai Șora, dar sunt optimist. Genele ce le am de la străbunici-bunici-părinți, faptul că nu mi-am bătut joc de sănătatea mea (dimpotrivă, am trăit mereu cu gândul ”să pot face munte” până pe la 85 de ani ) și norocul, sunt explicația faptului că am o sănătate perfectă. Au trecut peste 15 ani de când sunt pensionar, așadar nu mai sunt ”tânăr pensionar” cum mă consideră mulți (asta mă măgulește) , ci sunt ”pensionar veteran”. Dar în această perioadă de la pensionare încoace n-am practicat șahul sau statul la tembelizor, ci mi-am continuat cu și mai multă „eficiență” marea mea pasiune: mersul pe munte. N-am mai efectuat escalade de mare dificultate ca în tinerețe, ci doar creste mai ușoare dar extrem de frumoase, cum veți găsi câteva relatate în cartea mea recent apărută, relatări luate din jurnalul dragei mele Marlene. 

Însă în ultimii 10 ani am urcat împreună cu ea 33 de patrumiari dintre cei 82 ai Alpilor ( șapte în vara trecută !!!). În primăvara 2017 am parcurs pe schiuri cele 6 etape ale celebrei curse Haute Route dintre Chamonix și Zermatt (cca 80 km). Am făcut în fiecare an drumeții de sute de km în Carpați și Alpi. Un fel de record am realizat tot în fenomenalul an turistic 2017, când, vara, în Alpi, împreună cu Marlene și prietenul-frate Flo Bis din Horezu/Lausanne, după ascensiunea patrumiarului Dome des Ecrins, am parcurs 320 km pe poteci prin superbele parcuri montane Ecrins, Oisans, Queyras și tot în acea vară tot cu Florin, 365 de km pe Creasta Meridionalilor (Herculane- Valea Prahovei). De 20 de ani îmi petrec cu Marlene toate vacanțele de Crăciun, de Revelion și unele de Paște și majoritatea week-end-urilor nu LA munte, ci PE munte, pe schiuri și cu dormit pe traseu 3-5 nopți în cort. Capitolele 8 și 9 ale blogului http://www.dinumititeanu.ro/ – de fapt toate RT-urile vă asigur că nu sunt povești vânătorești, imaginile ce le însoțesc sunt dovezi !

În curând (martie 2019) vom zbura pentru timp de o lună spre frumuseți montane din afara Europei- în Patagonia-  unde cardul european de sănătate nu e valabil. De peste o lună căutăm o firmă de asigurări, dar am aflat cu stupoare că majoritatea refuză asigurare de sănătate/călătorie celor peste 75 de ani, unele peste 65 de ani ! După părerea celor care vor bani mulți cu riscuri cât mai mici, pensionarii să șadă pe cur ! Unele firme refuză asigurarea dacă ai în plan să urci la peste 3.000 m ( cu telecabina !) sau cer un preț aberant ! Pe mine mă cred un boșorog care ar putea face un infarct sau un AVC în avion, nu-i interesează adeverința medicală din care reiese că sunt perfect sănătos și apt de efort fizic !

Îmi fac la 2-3 ani un control medical clinic și de laborator. TOATE rezultatele, inclusiv cele recente, sunt în limite normale. TOATE, inclusiv tensiunea arterială, glicemia, colesterolul, hematocritul, electrocardiograma, PSA, densitometria osoasă, greutate corporală. Citesc, scriu  și conduc fără ochelari. Dar ei nu se ghidează după starea de sănătate, ci după vârstă ! Aberant ! Măcar de ar cere o ”garanție” de 3.000-5.000 lei, pe care să mi-o returneze dacă mă întorc sănătos sau dacă pățesc acolo doar ceva minor: entorsă, deranj intestinal, etc. ca restul ”boborului”.

Dar, în final, printr-un prieten am reușit cu firma Mondial, dar încă nu aveam 80 de ani ! Slavă domnului că nu toți sunt bătuți în cap !

NOTĂ din iunie 2020: Datorită d-nei Roxana Cleja -avocatul meu- care le-a intentat proces pe tema asta, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a hotărât miercuri 3 iunie 2020, a adoptat  cu unanimitate de voturi, că „impunerea unei limite maxime de vârstă la încheierea unei poliţe de asigurare pentru călătorii în străinatate reprezintă faptă de discriminare”. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional. 

Dinu


Loading