CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

06. Pro natura

„Eşafod” lângă Creasta Cocoşului

Ca un eşafod arată construcţia ridicata de un club „ecologic” lângă celebra Creasta Cocoşului din munţii Gutâi.. Sau ca o tribună ridicată pentru spectacole in aer liber sau -cu pavoazarea de rigoare- pentru cel care inainte de ’89 era asteptat sa se adreseze „maselor largi populare” adunate „spontan”.

Se poate spune şi că in acel peisaj mirific acea „mareaţă realizare”, cu care se mandresc acei „ecologi” si pe site-ul lor, arată ca o balegă într-o sală de muzeu !! Ceva revoltator ! Mai ales ca pentru asta s-au cheltuit bani oferiti cu generozitate de catre fundatii care urmaresc protectia naturii. Au scris pe panouri de acolo multe fraze pompoase care sa justifice actiunea lor de „ajutorare a comunităţilor locale” ! Ce câstiga oare satenii si primariile din vecinatate din acele aberante amenajari ? Dar vizitatorii, care aveau suficiente stanci si movile de unde sa admire peisajul. Nu le trebuia o tribună ! Chiar i-am intrebat pe oamenii unui grup „Nu urcati la tribuna ?” Au raspuns zambind ironic si trist: „Ne simtim mai bine aici !”. Se vede ca s-au facut mari eforturi de a cheltui si justifica banii acordati pentru aceasta initiativa „ecologica”. S-au facut si niste balustrade prin pădure, pe o panta blânda, unde nici vorba de a avea cineva nevoie de ele, nici urma de pericol de a cadea cineva in „prapastie” ! Mi-a replicat cineva ca :

„Referitor la balustrada, s-ar putea sa aveti dreptate si in acest caz, in schimb organizatia implementatoare a proiectului l-a amplasat cu buna intentie in ideea de a facilita, de a usura accesul persoanelor care intampina greutati in a urca panta respectiva – chiar daca-i blanda pentru majoritatea vizitatorilor.”

Eu sustin ca drumetii carora varsta si starea de sanatate le permite sa parcurga per pedes cele 2 ore pana acolo, pot urca si panta finala (mai sunt pante si pana acolo ) fara a se ajuta de balustrada. Caci pe 4 roti vin pana aproape doar vandalii care nu tin seama de interdictia accesului auto si care au distrus de mai multe ori barierele.

Am intalnit acolo in duminica de 3 decembrie 2006 mai multi oameni, unii cu parul alb, care urcau pe acea poteca si nici unul nu se ajuta de acea balustrada. Si nici unul cu care am discutat nu era incantat de acele amenajari. Dimpotriva !

Sunt de acord cu acele panouri explicative cu ce plante, arbusti, pasari, roci etc. se pot vedea, ele au rost intr-o rezervatie. Dar se puteau monta direct pe sol . Sunt utile si acele marcaje si poteci, drumuri si pliante de care aflasem mai de mult ca s-au facut cu rol de a favoriza turismul in zona. Dar acel „esafod”, acele balustrade sunt inutile si chiar hidoase, o insulta adusa naturii de catre unii care isi spun Asociatia „Ecologic”. Sunt convins ca au facut si lucruri bune, dar acele balustrade inutile si mai ales acel „esafod” sunt o insulta adusa naturii si notiunii de ecologie.Oricate alte merite vizavi de munte ar avea oamenii care au gandit si realizat acest proiect, acele aberatii ii descalifica indubitabil. Un iubitor de munte n-ar fi trebuit nici sa gandeasca o asemenea „abordare europeana” – chiar daca prin Europa mai exista (am vazut si eu ) cate un astfel de „esafod”. Aici nu se justifica ! Nu e pe un pisc ascutit si periculos pentru cei adusi acolo cu telecabina, cum e „Aiguille du Midi” din Alpi sau „Lomniczi Stit” din Tatra.

Cineva imi replica: 

„presupun ca s-au inspirat din planurile de management ale rezervatiilor din strainatate, unde de obicei apar aceste „visiting platforms”. 

Am fost si eu pe munti din strainatate, am vazut si platforme, dar nu amplasate asa de agresiv ca aia din Gutai. Si de fapt in ce facem ar trebui sa ne ghidam si dupa logica si bunul simt; caci nu tot ce au facut si fac cei din vest e de imitat. De unele amenajari ale lor le e acum si lor rusine ! 

Mi s-a mai replicat :

„cred ca initiatorii proiectului au fost bine intentionati…” 

Nu am afirmat ca au fost rau intentionati ! Dar cine are o intentie, trebuie sa se gandeasca si la ce impresie va face realizarea aceea, ce utilitate are ! Idem cei care o finanteaza si receptioneaza. Un om poate gresi. Dar e inadmisibil ca din acel club cu multi oameni care au pretentia ca iubesc natura, nici unul nu l-a atentionat pe cel cu ideea ca acea balustrada si acel „esafod ” cu banci sunt contra naturii. I-ar lamuri ca au agresat natura si peisajul daca ar face un sondaj de opinie la fatza locului, ceea ce am facut oarecum si eu in duminica de 3 dec. Eu sunt sigur ca rezultatul ar fi in defavoarea acelor amenajari „ecologice” ! Desigur daca majoritatea celor intrebati ar fi montaniarzi, iubitori ai naturii. Nu grataragii .Caci din pacate mai urca grataragii si acolo! Parerea lor n-ar fi concludenta, nu sunt iubitori de munte , ci doar de gratar, bere si manele „la iarba verde” si producatori de gunoaie.

Am vazut pe munte destule distrugeri facute de oameni inculti, betivi, agresivi, inclusiv pe acolo: panouri distruse, bariere rupte de cei care desi sunt tineri si sanatosi- vor sa urce cu jeep-ul cat mai sus, iarba masacrata de cauciucuri, tot felul de gunoaie ramase dupa tipicele petreceri romanesti la iarba verde… . Dar sa vad agresarea naturii facuta „cu intentii bune” de catre „ecologisti” e ceva peste puterea mea de intelegere. 

Nota ulterioara: Am fost anuntat ca un viscol neobisnuit din saptamana 7-14 ian.2007 a demolat „esafodul”! Asa ca natura insasi s-a scuturat de acea hidosenie care a deranjat-o si pe ea ca si pe cei care iubesc cu adevarat Muntele, peisajul nealterat de mana umana.

E bine ca exista multe ong-uri care au preocupari ecologice. E o necesitate, e o moda si…. e un domeniu finantat de foruri europene. Dar e trist ca multi „ecologisti” amatori nu prea dovedesc decat cunostinte superficiale, inguste de ecologie. Zicand ca fac bine, dorind sa faca bine, de fapt de multe ori fac mai mult rau. Si in medicina (eu sunt medic) se insista pe vechiul dicton hipocratic” Primum non nocere, deinde salutare” . Traduc, desi se intelege- „Mai intai sa nu faci rau si apoi sa faci bine” ! Ar fi bine sa ne amintim si o alta afirmatie de bun simt ” natura e ajutata si ocrotita cel mai bine lasand-o in pace !!”.

Imi amintesc de un grup de „ecologisti” , tineri condusi de o profesoara, care adunau gunoaie din Piatra Craiului. Erau in Poiana Inchisa cu sacii in care incercau sa adune gunoaie, ( mai apar si pe acolo, dar rar si putine). Noi eram pe creasta si au inceput sa urle la noi, sa faca semne cu mana, probabil ca sa ne faca in ciuda ca ei sunt in acel loc mirific si noi nu ! Pentru ei conta doar poluarea vizuala, nu si ce fonica. Halal ecologisti ! Asa cum altii vor sa protejeze nişte plăntuţe, uriâţind rau de tot peisajul natural ! Asa ceva eu sustin ca nu e nici…. EcoLogic (ce nume frumos de ong !) si nici logic ! Contraziceti-ma !*****


Loading