Spre marea bucurie a montaniarzilor români, între 7-12 septembrie 2021 s-a ţinut la Brașov, Predeal şi Râşnov cea de a 6-a ediţie a tot mai îndrăgitului Alpin Film Festival, organizat anual de către entuziastul Dan Burlac.
La ediţia aceasta au fost proiectate 50 de filme de lung şi scurt metraj, selecţionate din peste 1000 înscrise în competiţii de acest gen. Însă fiecare ediţie de Alpin Film Festival nu este doar o posibilitate de a viziona filme de munte din diverse țări, unele cu multe şi importante premii la festivaluri similare, ci şi de a ne întâlni cu dragi camarazi întru pasiune, de a cumpăra cărţi de munte, de a participa la diverse dezbateri pe teme de protecţia mediului sau pe alte subiecte montane, de a asista sau a participa la expoziţii de fotografii din munţi, la activităţi outdoor coordonate de căţărători şi salvamontişti.
La ediţia din acest an o zi (9 septembrie) a fost dedicată prin conferinţe persoanelor cu dizabilițăți şi tot pentru aceştia, dar şi pentru copii şi alţi amatori, demonstraţii şi activităţi practice cu caiace pe Lacul Noua. S-a organizat un ”base camp” în Piaţa Brassai, care a devenit inima evenimentului, cu proiecţii de filme, standuri de echipament sportiv şi carte, prezentării ale ONG-urilor care au activităţi în zona montană. A fost montat aici și un panou-turn de căţărare care s-a bucurat de mare succes la public, activitate coordonată de Alex Păun, preşedintele Clubului Alpin Român, de colegi ai săi şi de echipa de la Climb Again. În mod fericit, ediţia aceasta a Festivalului a coincis cu Forumul Oraşelor Verzi, o amplă manifestare organizată de Primăria Braşovului, care a făcut din oraşul de la poalele Tâmpei, capitala verde a României.
Dan Burlac „se laudă” deseori pe Facebook cu fotografii lângă alpinişti celebri întâlniţi la alte Festivaluri similare: cel de la Trento din Italia – cel mai vechi din lume, din 1952 – Domžale din Slovenia, Bilbao din Spania sau cu alte ocazii. Este de apreciat faptul că datorită prestigiului crescând de la an la an al AFF de la Brașov – din acest an acesta face parte din IAMF – International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociaţie mondială care reuneşte 28 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente!
Dintre alpiniştii binecunoscuţi întâlniţi de Dan Burlac la astfel de festivaluri, a adus la unele ediţii de la Brașov pe unii dintre ei: Victor Saunders (2019), Krzysztof Wielicki (2020), iar la recenta a șasea ediție, pe Catherine Destivelle, prima femeie care, în 2020, a primit mult râvnitul premiu anual Piolet d’Or pentru întreaga carieră pe munte, după alpinişti bărbaţi celebri: Walter Bonatti (ITA) – 2009, Reinhold Messner (AUT) – 2010, Doug Scott (UK) – 2011, Robert Paragot (FRA) – 2012, Kurt Diemberger (AUT) – 2013, John Roskelley (USA) – 2014, Chris Bonington (UK) – 2015, Wojciech Kurtyka (POL) – 2016, Jeff Lowe (USA) – 2017, Andrej Stremfelj (SLO) – 2018, Krzysztof Wielecki (POL) – 2019, Catherine Destivelle (FRA) – 2020.
Mie mi se pare un vis că am văzut-o de aproape şi am ascultat-o pe frumoasa Catherine, această legendă vie a alpinismului francez şi internaţional. Incredibile mi se par şi realizările ei pe munte: Pilierul Bonatti din Dru – ascensiune solo în 11 zile – Trilogia Alpilor – ascensiuni solo, iarna a feţelor nordice din Eiger, Grandes Jorasses și Matterhorn (solo winter trilogy; the north face of the Eiger in 1992, the Walker Spur on the north face of the Grandes Jorasses in 1993, and the Bonatti route on the north face of the Matterhorn in 1994) – și multe alte ascensiuni senzaţionale, inclusiv în Himalaya. Mai multe despre fenomenala Catherine pe Wikipedia. M-aş fi bucurat mult – și cred că nu doar eu – ca la această ediţie a AAF să fi putut vedea şi un film cu Marea Doamnă a Alpinismului Mondial. Văzusem filme pe internet unde Catherine escalada trasee de mare dificultate, solo-integral, de exemplu, pe celebrul Devils Tower din Wyoming – USA. Se căţăra parcă în joacă, având mereu pe faţă inconfundabilul ei zâmbet. Dialogul dintre braşoveanul Bogdan Micu, preşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă (FRAE) şi Catherine Destivelle a fost un moment remarcabil pentru toţi pasionaţii de munte, de alpinism şi aventură.
În premieră, în acest an la AFF a existat şi o proiecţie de scurt metraje de animaţie venite de la Trento Film Festival, un parteneriat care onorează evenimentul de la Brașov şi îi confirmă statutul internaţional. Filmele cele mai apreciate şi premiate ale Ediţiei a 6-a au fost:
– filmul polonez The Wall of Shadows al regizoarei Eliza Kubarska, care la finalul proiecţiei a dat interesante răspunsuri la întrebările lui Dan Burlac.
– filmul românesc „România Sălbatică” de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache, rodul unei munci de 10 ani, fotografii minunate şi filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase şi greu accesibile, precum şi povesti unice despre biodiversitatea ţării. Proiecţia outdoor a filmului în Piaţa Sfântul Ion plina ochi şi un dialog foarte reuşit între Dan Dinu şi public a fost un alt moment epic.
„Dacă până mai ieri, cuvântul sălbatic era asociat în România cu sensul de necivilizat, avea deci o conotaţie negativă, de acum el va avea şi un sens pozitiv: ceva frumos, ceva cu suflet, ceva fantastic”, a declarat pe scena galei Christoph Promberger, director executiv al Fundaţiei Conservation Carpathia.
– filmul românesc „Lemn”, regizori: Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger, Michaela Kirst, care reuşeşte să urmărească, sub acoperire, maşinaţiunile comerţului internaţional cu lemn şi vorbeşte despre corupţie, politică şi indiferenţa autorităţilor. Și după acest film au fost discuţii interesante, moderate de Radu Melu de la World Wildlife Fund (WWF), primarul Braşovului Allen Coliban, Ionuţ Sorin Banciu (secretar de stat în Ministerul Mediului) și activista de mediu Nico de Transylvania – cunoscut DJ Internaţional.
Dintre filmele foarte apreciate mai menţionăm producţia elveţiană ”Beer Like”, despre urșii grizzly din Alaska, urmată de un dialog de înalt nivel profesional dintre Mihai Pop, reprezentantul Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice şi prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu din partea Facultăţii de Silvicultură a Universităţii Transilvania.
Ultima seară de festival a adus într-o locaţie de vis, terasa AFI din Brașov, proiecţia filmului românesc „Tata mută munţii” în prezenţa regizorului Daniel Sandu, cu o serie de întrebări şi răspunsuri care nu se mai terminau.
A fost o ediţie desfăşurată în condiţii speciale generate de pandemie, dar răspunsul spectatorilor a fost extraordinar şi toate proiecţiile au fost practic sold out, fapt care contează şi pe viitor. De fapt, accesul la toate evenimentele AFF a fost gratuit, un adevărat act de cultură şi educaţie montană.
Gândindu-mă cu admiraţie la eforturile organizatorice depuse de Dan Burlac, mă bucur că la ultimele două ediţii a avut şi inspiraţie şi noroc. În 2020 a programat AAF în februarie, înainte de a veni potopul pandemiei peste noi, iar în 2021 la începutul lunii septembrie, în relativa „pauză” dintre valul 3 şi 4 al acesteia. Ediţiile viitoare ale AFF vor fi aşteptate cu nerăbdare şi bucurie de către tot mai mulţi montaniarzi din România, căci entuziastul Dan Burlac va aduce filme interesante, multe cu mari premii la alte festivaluri similare, dar şi mari personalităţi ale alpinismului.
Noi, clujenii, de patru ani încoace, ne bucurăm în fiecare lună noiembrie de un eveniment similar, Transilvania Mountain Festival.