Un serial in 8 episoade despre avalanse pe care l-am publicat in 1998 in revista Romania Pitoreasca*, stiind ca in tara noastra se scrisese pana atunci rar si sumar pe tema asta. Pentru a-l scrie am folosit carti si reviste straine, enumerate mai jos.
La elaborarea materialului din 1998 a contribuit, a fost co-autor si fiul meu Radu. Acel material a fost postat pe Alpinet si mai apoi si pe acest site personal. Pe cel de aici l-am actualizat si il actualizez periodic. Intre timp, Radu a elaborat si el o forma restructurata, sistematizata, actualizata. In toamna 2007 a prezentat sintetic unor clujeni interesati de avalanse noua sa forma si a ilustrat-o cu imagini foto si cu scheme. Am convenit cu el si cu administratorii site-ului Alpinet sa inlocuiasca pe Alpinet forma comuna veche de acolo cu forma recenta a lui Radu. O gasiti la:
http://alpinet.org/bin/articole/show.php?lng=ro&id=2922.
Radu face trimitere la materialul acesta existent pe site-ul meu, in care sunt si multe exemple de avalanse din Carpati, comentate de mine, pe care nu le-a mai trecut si el. Aspectele principale se afla in ambele materiale, ele sunt asadar complementare, se subliniaza reciproc, dar unele detalii difera ; sunt extrase din surse straine diferite care imbogatesc informatia.
Nu am aflat, nu ni s-a semnalat pana in 1998 si multi ani dupa aceea, un material similar ca amploare despre avalanse aparut in Romania. Am aflat apoi ca sunt persoane care isi fac lucrari de licenta sau de doctorat cu subiecte despre avalanse. Banuiam ca acesti oameni desigur vor trata subiectul ca universitari/cercetatori, mai mult aspectele teoretice si experimentale legate de stiinta zapezii : glaciologie, nivologie, climatologie, etc. Noi l-am abordat mai mult din punctul de vedere al montaniarzilor.
Ne gandeam ca ideal ar fi ca un om (sau cativa, o echipa) sa fie competent in ambele aspecte, sa fie si om de stiinta si montaniard, alpinist, schior, salvamontist. Si am aflat cu bucurie ca Maria Motoiu de la ANM indeplineste toate astea si ca in jurul ei se aduna o echipa de oameni cu aceleasi calitati.
Dar din pacate Maria a parasit lumea pamanteana in mod tragic, nu pe munte, ci pe o sosea pe care se intorcea de la munte- in 17 dec.2006. Cititi „Maria Motoiu” in cap. 14. In oct. 2008, cei care au fost colegii Mariei la ANM, mama sa si vărul său Șerban Moțoiu, au reusit sa reconstituie si sa tipăreasca acea carte la care ea a muncit mult, asa cum se vede si doar răsfoind-o ! Am aflat ca va fi postată pe Internet ! E ampla, impresionanta ! E si carte de stiinta, e si indrumator pentru montaniarzi ! Felicitari si multumiri Maria !
Ceea ce făcea Maria, a preluat Anca Munteanu- geograf în București care are un doctorat despre avalanșe. Ea, Dan Vasilescu și alți 1-2 meteorologi au făcut periodic workshop-uri de avalanșe sub egida Clubului Alpin Român.
Mediesanul Mihai Tanase, stabilit in Franta din 1973, unde a fost 20 de ani ghid de trekking si profesor de schi, a lansat la Sibiu in decembrie 2007 brosura „ZAPADA- formare, metamorfoza, pericole…”. Succinta, ilustrata cu scheme, desene, fotografii. Si – impreuna cu reprezentatnti ai firmei elvetiene Pieps, a efectuat la Busteni si Paltinis demonstratii si instruire de cautare a victimelor in avalanse cu aparate de emisie-receptie.
În ultimii ani, sibianul Adi Vălean a devenit ”fan” de avalanșe. Blogul său- http://avalanseincarpati.ro/ și desele workshop-uri ce le organizează la Bâlea- ajută tot mai mulți montaniarzi în a învăța cât mai bine această ”materie” de bază a Școlii Muntelui. Tot el are un alt excelent material : http://snow-trace.blogspot.ro/2008/10/despre-ski-de-tura-si-ski-alpinism…
Toți cei care se ocupă de avalanșe știu că un grad crescut de cunoștințe despre acest subiect al celor care abordează muntele și iarna ar contribui la scăderea numărului de victime din avalanșe. Deci cred că egoismul și orgoliile n-au ce căuta aici, fiecare ar trebui să facă trimitere și la materialele sau workshop-urile altor pasionați care au această preocupare.
Desigur că salvamontiștii au periodic înstruiri în domeniu și schimburi de experiență cu colegi din alte țări. Nu prea știu de conferințe despre avalanșe expuse de salvamontiști în fața iubitorilor de munte din aria lor de competență sau să facă trimiteri la site-ui sau expuneri ale celor care fac așa ceva.
In primul episod al serialului care urmeaza, amintim si comentam unele avalanse din Carpati pe care le cunoscusem direct sau de la confrati salvamontisti. Am sapat dupa si am scos morti din avalanse, am fost si eu o data luat de o avalansa (mica). Episoadele urmatoare sunt bazate pe literatura straina, dar exemplificate cu accidente din muntii nostri.
In tarile alpine si autoritatile si cei care abordeaza muntele: drumeti, schiori, alpinisti, stiu ce sunt avalansele, stiu cum sa le previna, sa le evite, sa salveze victimele. Dar de la 30-35/morti/an in Franta, in SUA, in Elvetia, nu se va ajunge niciodata la zero.
Mai ales din motive de spatiu tipografic, nu am indicat bibliografia utilizata in acele articole publicate in 1998. Nici nu era o lucrare stiintifica. Nici acum nu este, e doar un ABC despre avalanse, un studiu sintetic al problemei. Insa nu am copiat pagini sau capitole cuvant cu cuvant, nu era etic.
PS. Acum, în 2023, când am 84 de ani și revăd vechiul meu material în vederea includerii lui în cartea ”Iarna în munți”, observ că au trecut mulți ani fără să mai actualizez materialul, sperând ca un montaniard să scrie unul mai bun. Deși m-a interesat permanent problema, am intrat deseori pe www.anena.org nu am găsit noutăți importante, ci doar statistici mai recente, perfecționări ale DVA-urilor etc. pe care le puteți afla la obligatoriile lecții practice pe care trebuie să le urmați. Repet: acest material – deși destul de vast – e doar un ABC, nu e un manual! De aceea nu l-am ilustrat cu desene, scheme, fotografii, ci doar cu patru tabele. Dorim doar să aflați unii termeni și diferite tehnici de studiere a zăpezii pe care – obligatoriu – să le vedeți și exersați apoi pe zăpadă, cu un om competent. Și tot de aceea nu am renunțat decât la unele detalii, pe altele le las și aici, în carte, pentru a vă da seama de complexitatea problemei. De la publicarea pe blogul meu a materialului de mai jos – citit de 10-15 mii de oameni – nu am primit vreo observație critică, ci doar aprecieri. Iar acest text a fost revăzut cu ochi critici de doi români care de câțiva ani sunt ghizi autorizați la Chamonix, care mi-au scris și prefața cărții. Totul e o sinteză din mai multe surse (cărți, reviste, site-uri, filme), cele mai importante fiind cele de mai jos, pe care le am în rafturile bibliotecii mele :
Totul e o sinteza din mai multe surse, (carti, reviste, site-uri, filme) cele mai importante fiind cele de mai jos, pe care le am in rafturile bibiotecii mele :
1. Colectia revistei trimestriale „Neige et Avalanches” de la Grenoble 1997-2016.
2. Guide de Neige et Avalanches- 17 autori de capitole, 335 pag. A4, editata de Asociatia Nationala de Studiu a Zapezilor si Avalanselor ( ANENA ) din Grenoble, Editura Edisud Aix en Provence 1998.
3. Xavier Maniguet: Survivre en milieu hostile – 510 pag, Editura Albin Michel Paris 1988.
4. Cord Christian Troebst: L’ Art de Survivre, 295 pag, Ed. Calmann-Levy, Paris 1967.
5. Revista „Medicine et Hygiene” nr. 1415/martie 1981 ) Geneva ( 7 articole despre avalanse, unele scrise de salvamontisti, altele de medici).
6. Bernard Amy et col: Technique de l’alpinisme, Arthaud 1977
7. Neige et Avalanches- connaître et gerer le risque- DVD elaborat de ANENA-Grenoble.
8. White risk – DVD realizat de IFENA- Davos (Elvetia).
9.Francois Sivardiere: Dans le secret des avalanches. Grenoble,2003
10.Bruce Tremper: Staying Alive in avalanche terrain, 2008,Seattle, USA
11. Maria Moțoiu: Avalanșe și impactul lor asupra mediului. Studii de caz în Carpații Meridionali- 280 pag. . Ed Proxima, București 2008.
12. Anca Munteanu și colab : Avalanșe, Condiții, tipuri, riscuri.Ed. Univversitară Buc, 2012.
13. Anca Munteanu : Morfologia actuală, riscuri și hazarde în Piatra Craiului- 344 pag, Ed.ARS Docendi 2017
Calde multumiri celor carora le datorez !
Cine doreste sa sa faca observatii, sugestii la acest material: poate folosi adresa de e-mail: dinu.mititeanu@gmail.com
*RP= revista reapărută în 1972 lunar, dar care intre 1992-2006 a apărut ca ziar), revista ce continua sa apară dar trimestrial care are și frumoase pagini dedicate muntelui, desi multi montaniarzi nu stiu asta.