CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

09. Revelioane, Craciunuri si Paste pe Munte

White-out, viscol, soare, Crăciun

In preajma Crăciunului 2008 am parcurs pe schiuri 62 km in 4 zile cu 3 nopti in cort de la Muntele Băișorii până la Ghețarul „de la Scărișoara”.

Acolo  am petrecut Seara de Ajun de Crăciun la pensiunea Scărișoara, cu amabilele gazde Dinu  și Iuliana Pașca si isteții lor copii Mădălin si Mădălina. A fost un plăcut Crăciun în familie, o surpriză plăcută, deoarece înca n-aveau  oaspeți, le vor sosi peste vreo două zile. Pe traseu am avut de toate, mai ales ceață cu densități variabile si  perioade de viscol furios. Însă eram echipați, căliți fizic și psihic  și pentru asa ceva, eram în munți blânzi, nu pe creste alpine. Eram „acasă” pe acolo, dar în câteva locuri am apelat la GPS ca să nu o luăm prin „bălării” sau sa putem  iesi din ele !  Important e că am avut zăpadă suficientă și am avut și perioade scurte cu soare, să facem și poze mai luminoase, cu cer albastru. Prima noapte am pus cortul la Smidele, în locul cunoscut de cei mai vârstnici sub numele  Crucea Bătrânei. Unul dintre ei îmi arătase in urma cu vreo 20 de ani, acea mică cruce de piatră aflată în locul unde- în urmă cu peste 100 de ani- murise o femeie. 

 Nu departe de acel loc se află „Molhașul lui Arnold”- cum îl numim noi (el ni l-a arătat ) – unde sper sa duc pe câțiva colegi de club interesați, mai ales pe geografi.  A doua noapte am pus cortul  La Garduri, cam la o oră după ce am trecut de Steaua- acel pas prin care trece drumul de pe Valea Someșului spre valea Arieșului (Bistra). A 3-a noapte am campat  în Șaua Ursoaia. În plan era ca în seara de Ajun de Crăciun să punem cortul lângă  bisericuța din Ocoale-Ghețar  și sa participăm la slujba, pe care, în alte cătune, știam ca o fac localnicii cu cantorul lor, chiar dacă în acea seară nu vine și preotul. Din păcate, am aflat că slujba religioasa nu va fi și in seara de 24, cum speram, ci doar în 25 decembrie. Am avut însă sansa să intrăm în biserică, sa ne închinăm,  s-o admirăm și fotografiem. Lângă ea am mâncat de amiază sș am povestit multe cu Adrian Dobra- cantorul care ne-a invitat să  vizitam biserica și să-i vizităm altă dată și pensiunea lui din apropiere.

    La familia Pașca ne-am simtit bine de fiecare dată, dar acum a fost extraordinar ! Am avut și colindători, puteți  vedea poze cu ei. Ne-a amuzat în dimineața următoare o scenă din camera în care era Pomul de Crăciun: cele două pisici ale gazdelor faceau salturi acrobatice să ajungă cu labele sș la globurile pe care înca nu le spărseseră ! „Crăpau” și ele de așa distracție, ca si cele din Amintirile lui Ion Creangă. „Crapam” si noi de râs; dar gazdele râdeau desigur doar cu jumătate de gură ! A doua zi am coborât încă vreo 3-4  km pe schiuri până la Munună, apoi, prin pădure, pe potecă,  cu ele pe rucsaci. În biserica din Gârda, am intrat și noi pentru  o jumătate de ora la Sfânta Slujbă de Crăciun. MAX (maşina noastră)  era încă prin Campeni, în drum spre noi, condusă de un nepot.

Vă mulțumim tuturor care ați fost cu mesaje telefonice vocale, SMS-uri și gândul lânga noi. Ne-am gandit la voi toți, dar mai ales la cei cu care am facut ture prin locuri prin care am trecut acum: multe, vara si iarna ,cu Radu al meu și  Arnold- cu ei chiar si primul revelion (2000) în cort in pasul Prislop, altele cu Cozmin, Simona, Mihnea, Lilu, Cristina Clain, oradenii  Leo si Lia , Doru din Bistrita si altii…

    Pentru cei care cunosc sau vor să cunoască traseul acesta ( l-am marcat cu banda rosie eu cu Radu in 1988 !)- enumăr locurile  prin care și pe lângă care se trece. Prescurtările dr si stg indica acele locuri prin apropierea cărora trece traseul; „colibe” sunt acele case modeste folosite doar vara de moții care urcă cu animalele la „vărat” sau „la muntărit” -expresie  tare dragă mie !

Statiunea Muntele Băișorii- La Plopiș- Muntele Buscat (dr)- Șesul Cald (colibe)- Pietrele Mărunte (stg)- La Poduri- Muntele Mare- Șaua Prislop (colibe)- Vf.Prislop (stg )- Piatra Groșilor- (dr)- Munceloasele- Smidele (colibe)- Muntele Mic-  Căpățâna (colibe)- La Tină- Zboru (dr.)- Balomireasa (stg)- Picioragu (colibe)- Runcu (stg-colibe)- Brădeana- La Nedei (colibe)-  Steaua (cabane silvice) – Costeasa (dr)- La Garduri (colibe)- Lămășoaia (stg)- Toaderu (dr)- Citera (colibe)- Apa Cumpănită (colibe, cabane silvice)- Șesul Buzii (colibe)- Șaua Petreasa (colibe) – vf.Petreasa (dr)- Smida Mălaiului (colibe)- Dealul Coachii (colibe)- Oșorhei- Ursoaia (cabane silvice)- Mărșoaia (cabana primariei )- Vf.Clujului (stg)- casele  La Zăpozi – intersecție cu drumul de pe valea Ordâncușa- casele Rânjești – Intersecție cu marcajul de la/spre Călineasa- Padiș – cătunul Stânișoara- cătunul Ocoale- bisericuţa – catunul Hănășești (stg)- cătunul Gheţar- catunul Mununa- comuna Gârda „de Sus”.

 Traseul parcurge si multe zone de pădure, pe unde se mai vad unele semne de marcaj. Dar se trece și prin multe poiene. Vara mai ales, ne deprima distrugerile facute asupra drumurilor si pădurii, dar localnicii veniți la „muntărit” și mai nou la „drujbit”  🙂 vă pot îndruma unde aveti dubii și vă pot indica sursele de apa.   E un „altfel de munte” decât cei cu creste alpine, dar vă asigur că are farmec. Mai ales iarna…. 

Foto: https://foto.dinumititeanu.ro/2008/12/22/fascinatia-iernii/

 *** Ghețarul „de la Scărișoara” :  În vremea descoperirii lui se afla pe teritoriul comunei Scărișoara. La intrarea în satul Gârda de Sus -care are acum primărie – e un panou pe care scrie: ”în comuna noastră se află Ghețarul ”de la Scărișoara”.  De fapt ghețarul se află lângă cătunele Ghețari-Ocoale !

Loading