CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

09. Revelioane, Craciunuri si Paste pe Munte

White-out, viscol, soare, Crăciun

In preajma Craciunului 2008 am parcurs pe schiuri 62 km in 4 zile cu 3 nopti in cort de la Muntele Baisorii pana la Ghetarul „de la Scarisoara”.

Acolo  am petrecut Seara de Ajun de Craciun la pensiunea Scarisoara, cu amabilele gazde Dinu  si Iuliana Pasca si istetii lor copii Madalin si Madalina. A fost un placut Craciun in familie, o surpriza placuta, caci inca n-aveau  oaspeti, le vor sosi peste vreo doua zile. Pe traseu am avut de toate, mai ales ceatza cu densitati variabile si  perioade de viscol furios. Insa eram echipati, caliti fizic si psihic  si pentru asa ceva, eram in munti blanzi, nu pe creste alpine. Eram „acasa” pe acolo, dar in cateva locuri am apelat la GPS ca sa nu o luam prin „balarii” sau sa putem  iesi din ele !  Important e ca am avut zapada suficienta si am avut si perioade scurte cu soare sa facem si poze mai luminoase si cu cer albastru. Prima noapte am pus cortul la Smidele, in locul cunoscut de cei mai varstnici sub numele  Crucea Batranei. Unul dintre ei imi aratase in urma cu vreo 20 de ani, acea mica cruce de piatra aflata in locul unde- in urma cu paste 100 de ani- murise o femeie. 

 Nu departe de acel loc se afla „Molhasul lui Arnold”- cum il numim noi (el ni l-a aratat )- unde sper sa duc pe cativa colegi de club interesati, mai ales pe geografi.  A doua noapte am pus cortul  La Garduri, cam la o ora dupa ce am trecut se Steaua- acel pas prin care trece drumul de pe Valea Somesului spre valea Ariesului (Bistra). A 3-a noapte am campat  in Saua Ursoaia. In plan era ca in seara de Ajun de Craciun sa punem cortul langa  bisericuta din Ocoale-Ghetar  si sa participam la slujba, pe care in alte catune stiam ca o fac localnicii cu cantorul lor, chiar daca in acea seara nu vine si preotul. Din pacate, am aflat ca slujba religioasa nu va fi si in seara de 24, cum speram, ci doar in 25 decembrie. Am avut insa sansa sa intram in biserica, sa ne inchinam,  s-o admiram si fotografiem. Langa ea am mancat de amiaza si am povestit multe cu Adrian Dobra- cantorul care ne-a invitat sa  vizitam biserica si sa-i vizitam alta data si pensiunea lui din apropiere.

    La familia Pasca ne-am simtit bine de fiecare data, dar acum a fost extraordinar ! Am avut si colindatori, puteti  vedea poze cu ei. Ne-a amuzat in dimineata urmatoare o scena din camera in care era Pomul de Craciun: cele doua pisici ale gazdelor faceau salturi acrobatice sa ajunga cu labele si la globurile pe care inca nu le sparsesera ! „Crapau” si ele de asa distractie ca si cele din Amintirile lui Ion Creanga. „Crapam” si noi de ras; gazdele radeau desigur doar cu jumatate de gura ! A doua zi am coborat inca vreo 3-4  km pe schiuri pana la Mununa, apoi, prin padure, pe poteca,  cu ele pe rucsaci. In biserica din Garda, am intrat si noi pentru  o jumatate de ora la Sfanta Slujba de Craciun, caci  MAX (maşina noastră)  era inca prin Campeni, in drum spre noi, condusă de un nepot.

Va multumim tuturor care ati fost cu mesaje telefonice vocale, SMS-uri si gandul langa noi. Ne-am gandit la voi toti, dar mai ales la cei cu care am facut ture prin locuri prin care am trecut acum: multe, vara si iarna cu Radu al meu si  Arnold- cu ei chiar si primul revelion (2000) in cort in pasul Prislop, altele cu Cozmin, Simona, Mihnea, Lilu, Cristina Clain, oradenii  Leo si Lia , Doru din Bistrita si altii…

    Pentru cei care cunosc sau vor sa cunoasca traseul acesta ( l-am marcat cu banda rosie eu cu Radu in 1988 !)- enumar locurile  prin care si pe langa care se trece. Prescurtarile dr si stg indica acele locuri prin apropierea carora trece traseul; „colibe” sunt acele case modeste folosite doar vara de motii care urca cu animalele la „varat” sau „la muntarit” – verb tare drag mie !

Statiunea Muntele Baisorii- La Plopis- Muntele Buscat (dr)- Sesul Cald (colibe)- Pietrele Marunte (stg)- La Poduri- Muntele Mare- Saua Prislop (colibe)- Vf.Prislop (stg )- Piatra Grosilor- (dr)- Munceloasele- Smidele (colibe)- Muntele Mic-  Capatana (colibe)- La Tina- Zboru (dr.)- Balomireasa (stg)- Picioragu (colibe)- Runcu (stg-colibe)- Bradeana- La Nedei (colibe)-  Steaua (cabane silvice) – Costeasa (dr)- La Garduri (colibe)- Lamasoaia (stg)- Toaderu (dr)- Citera (colibe)- Apa Cumpanita (colibe, cabane silvice)- Sesul Buzii (colibe)- Saua Petreasa (colibe) – vf.Petreasa (dr)- Smida Malaiului (colibe)- Dealul Coachii (colibe)- Osorhei- Ursoaia (cabane silvice)- Marsoaia (cabana primariei )- Vf.Clujului (stg)- casele  La Zapozi – intersectie cu drumul de pe valea Ordancusa- casele Ranjesti – Intresectie cu marcajul de la/spre Calineasa- Padis – catunul Stânisoara- catunul Ocoale- bisericuţa- catunul Hanasesti (stg)- catunul Gheţar- catunul Mununa- comuna Garda „de Sus”.

 Traseul parcurge si multe zone de padure, pe unde se mai vad unele semne de marcaj. Dar se trece si prin multe poiene. Vara mai ales, ne deprima distrugerile facute asupra drumurilor si padurii, dar localnicii veniti la ” muntarit” si mai nou la „drujbit”  🙂 va pot indruma unde aveti dubii si va pot indica sursele de apa.   E un „altfel de munte” decat cei cu creste alpine, dar va asigur ca are farmec. Mai ales iarna….  .

Un album Foto:  https://foto.dinumititeanu.ro/2008/12/22/fascinatia-iernii/

 *** Ghetarul „de la Scărișoara” :  În vremea descoperirii lui se afla pe teritoriul comunei Scărișoara. La intrarea în satul Gârda de Sus -care are acum primărie- e un panou pe care scrie: ”în comuna noastră se află Ghețarul ”de la Scărișoara”.  De fapt ghețarul se află lângă cătunele Ghețari-Ocoale !

 

Loading