CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

06. Pro natura

Rugămințile Retezatului

Dragul meu oaspete,

      Bine ai venit în Parcul Naţional Retezat! Ne aflăm în unul dintre cele mai frumoase locuri din lanţul carpatic. Nu o să fii dezamăgit de ceea ce-ţi oferă acest tărâm. Te întâmpin cu trasee minunate, cu pajişti pline de flori, cu pârâiaşe şi lacuri limpezi precum cristalul, cu verdele adânc al pădurilor şi îţi mai ofer muzica păsărelelor, clipocitul apei şi şoaptele vântului. Câteodată, nu-ţi cânt nici un fel de muzică şi te las să fii cu tine însuţi în liniştea de început de lume.

Mi-aş dori ca vizita ta să fie o experienţă de care să-ţi aduci aminte cu drag, aşa că te rog să respecţi câteva reguli simple. Acestea au fost făcute ca să te protejeze pe tine şi să mă apere pe mine şi toate vieţuitoarele care îşi au casa în Parc. Când regulile sunt încălcate, eu şi „locuitorii” mei suferim. Te rog să citeşti atent şi să-mi respecţi rugăminţile pe care le scriu mai jos. Ele sunt foarte importante pentru mine, iar pentru tine nu vor însemna un efort prea mare. Așa cum bine ştii, aici îşi au casa multe plante şi animale pe care alţii nu le mai au. Ajută-le şi tu să existe în continuare, pe aceste meleaguri.

Îți mulţumesc!

– Te rog să te informezi despre locul pe care urmează să-l vizitezi, despre trasee, cabane, locuri de campare. Notează-ți locurile unde vara veghează echipele Salvamont şi numerele de telefon ale Salvamontului şi ale celor care te pot ajuta în cazul în care ai probleme. Acest lucru îţi poate salva viaţa.

– Îmbracă-te adecvat condiţiilor montane. Nu uita că nu am fost programat să-ţi ofer doar soare şi căldură. Multe accidente se întâmplă pentru că oamenii nu poartă echipamentul potrivit. Rucsacul este o „parte anatomică a unui montaniard”. Poţi recunoaşte adevăratul om de munte după rucsacul mare la venire şi mic la plecare.

– Înainte de a pleca pe traseu, asigură-te că ai planificat totul foarte bine. Ia-ţi o hartă şi hotărăşte exact unde vrei să mergi. Nu-ţi schimba planul pe parcurs, ca să fii mai uşor de găsit în caz de accident. Anunţă la cabană şi la Salvamont, unde vrei să mergi ca să te poată găsi mai repede în caz de nevoie. Vei fi mai în siguranţă dacă nu vei pleca niciodată singur pe traseu.

– Pentru a-ţi planifica bine timpul şi cel mai potrivit traseu de parcurs, ia în considerare datele celui mai puţin antrenat din grup. Adaugă întotdeauna 2-3 ore în plus. Pot fi multe motive care te pot îndemna la negrabă: O floare gingaşă, o acvilă planând peste piscuri, o capră neagră căţărată pe o stâncă, cântecul unei păsări, susurul unui pârâiaş sau alţi oameni interesanţi pe care-i poţi întâlni pe potecă.

Pentru binele tău şi al meu, te rog:

– Nu pleca singur pe traseu.

– Nu folosi aparate de radio, casetofoane sau CD playere. Acestea cauzează poluare fonică.

– Nu deranja în nici un fel animalele din Parc. Ca să ai norocul să le poţi vedea, deplasează-te în linişte. Păşeşte cu atenţie ca să nu calci pe un şarpe. Dacă vezi un şarpe, nu-l omorî, mai bine ocoleşte-l.

– Nu îţi aduce câinele în Parc sau, dacă nu te poţi despărţi de el, tine-l tot timpul în lesă.

– Nu rupe flori sau alte plante. Lasă-le şi altora bucuria de a le vedea. Sunt mai frumoase vii!

– Pune-ţi cortul doar în locurile de campare permise, altfel poţi avea mari necazuri. Nu mă răni săpând şanţuri în jurul cortului.

– Pentru prepararea hranei, te rog foloseşte primusul. Nu este permis să facem foc, arzând crengi sau trunchiuri de arbori sau jneapăn, chiar dacă sunt uscate. Se pot spune poveşti frumoase şi la lumina lunii sau a stelelor care pot înlocui foarte bine focul de tabără.

– Te rog mult să duci cu tine, afară din Parc, toate resturile şi ambalajele pe care le-ai adus la venire. Dacă vrei cu adevărat să mă ajuţi, ia cu tine şi ambalajele lăsate de alţii. Cred că ei au nimerit din greşeală aici, fiindcă nu iubesc muntele şi nu le pasă de cei care vor veni după ei. Ca să nu-mi faci rău, nu îngropa şi nu arde resturile care ți-au rămas. E ca şi cum ai ascunde gunoiul sub covor.

– Dacă e nevoie, fii bun şi dă o mână de ajutor celor aflaţi în dificultate sau celor care au suferit un accident. Le poţi salva viaţa dacă anunţi echipa Salvamont şi ajuţi la transportul accidentatului. Puteai fii tu în locul lui!

– Nu uita că refugiile, locurile de campare şi cabanele sunt locuri pentru binemeritată odihnă, nu pentru chefuri şi beţii. Ca să poţi explora Parcul şi să-i guşti pe îndelete farmecul şi magia, trebuie să porneşti la drum bine odihnit.

– Te rog să nu-mi îmbolnăveşti vieţuitoarele din apă folosind detergenţi sau substanţe chimice. Ca să nu rişti să faci un stop cardiac, nu te scălda în lacurile din Retezat, oricât de cald ar fi afară.

Îți mulţumesc, prietene, dacă vei ţine cont de poveţele şi rugăminţile pe care ţi le-am adresat mai sus. Te rog să ai grijă şi de tine dar şi de mine şi de locuitorii mei, plantele şi animalele care trăiesc în Retezat.

Aş vrea să devii prietenul şi ocrotitorul meu pe viaţă!

Ia-ţi amintirile cu tine şi revino!

Te aştept cu drag.

În numele Retezatului, a consemnat Dinu Mititeanu, Cluj-Napoca.

 

 

Loading