Se spune că „obișnuința e a doua natură”! Un termen folosit greșit de decenii, e foarte greu de a-l înlocui cu unul corect. Vedeți „Conștiență-cunoștință-conștiință” în cap.15- Opinii. A intrat în obișnuință „Traversarea Meridionalilor” sau „Traversarea crestei făgărășene”. Eu spun că „traversare” – folosit de mulți, inclusiv de francezi – pentru munți sub formă de lanț, e greșit, căci în DEX și în vorbirea curentă „a traversa = a trece peste”.
În cazul Crestei Meridionalilor, Făgărașilor, Rodnei a-i traversa e valabil doar a trece peste ei de la nord la sud sau invers! ( Piatra Craiului de la vest la est sau invers). Pentru munții sub formă de creastă/lanț, corect este „parcurgerea crestei…”. E ca diferența între a parcurge o șosea și a o traversa de pe o margine pe alta sau a parcurge înot sau cu o barcă un fluviu sau a-l traversa de pe un țărm pe celălalt.
Traversare se poate folosi doar la munți piramidali: Bucegi, Ceahlău, Mont Blanc… când urci pe un traseu/versant și cobori în partea opusă. Sau a unor „ace” înșirate, de ex. Acele Morarului, în Alpi „Les Aiguille du Diable”. Idem în Patagonia „Les Torres” din zona Fitz Roy sau din zona Cerro Torre, unde așii urcă pe versantul unui ac și coboară pe partea opusă a lui, apoi la fel pe următoarele „ace”. Deci „Traversarea Acelor…” e corect, dar nu Traversarea Crestei Acelor!
Trei prieteni, în lunile martie din anii 70, AM PARCURS de 3 ori cu pioleți și colțari Creasta Făgărășeană de le vest la est: Suru- Sâmbăta
Patru prieteni, în apr. 2013, AM TRAVERSAT pe schiuri Cresta Făgărășeană de sud la nord, de la Câmpulung Muscel în Țara Făgărașului.
Alți patru prieteni, -în vara lui 2010, AM TRAVERSAT Mont Blanc- ul de la Contamine- Ref.Durier- Ref Valot- Vârf- traseul 3M- Aiguille du Midi- Chamonix.
Eu cu Florin Bîscu din Lausanne/Horezu, în vara 2017 AM PARCURS 390 km în 19 zile pe Creasta Carpaților Meridionali de la Herculane (Motel Dumbrava) în Valea Prahovei (Bușteni).
Toate relatate pe acest blog.
La multe parcurgeri și traversări!