CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

20. Via Transilvanica

Iarna pe Via Transilvanica – episodul 2

Prin  Terra Saxonum.

 În relatarea turei noastre anterioare pe Via, scriam că ea dă dependență ! Deci ne dorim să o parcurgem în întregime ! Întrebarea este ”Când?”. Noi, de 22 de ani încoace ne-am petrecut vacanțele de Crăciun și de An Nou (și unele de Paște) sus în munți unde era zăpadă. Urcam noi la ea, nu așteptam să vină ea la noi ! De obicei doar Noi Doi, câte 3-5 zile cu schiuri de tură, cu pioleți și colțari și cu dormit în cort ! Dovezi (multe, texte și Foto) aici:  http://www.dinumititeanu.ro/09-revelioane-craciunuri-si-paste-pe-munte  .  Și deoarece în vacanțele noastre viitoare de vară avem planuri prin Alpi, Pirinei, Parcuri Americane, ne-am decis ca să continuăm Via Transilvanica în vacanțele de iarnă și de Paște.

În octombrie parcurseserăm tronsonul Putna- Sovata, 365 km în 18 zile:    http://www.dinumititeanu.ro/Toamna%20pe%20Via%20Transilvanica    Urma deci tronsonul Terra Siculorum, pentru care ne trebuie 7-8 zile, cât va fi vacanța pe Paște 2022, deci  îl vom parcurge atunci. Acum, între 21 dec 2021 și 2 ian. 2022 am parcurs în 13 zile Terra Saxonum, care e mai lungă !

Iarna pe Via ?  Noi da ! De fapt n-a prea fost iarnă meteorologică, doar am mărșăluit 220 km în iarna calendaristică ! Desigur ar fi fost foarte fain s-o parcurgem cu schiuri de tură -una dintre marile noastre pasiuni. Dar de câteva decenii, iernile prin sate nu mai sunt ca în copilăria mea. Eram pregătiți fizic și psihic pentru ”de toate” și am avut de toate: zăpadă, iarbă, covoare de frunze, drumuri pietruite, drumuri asfaltate, drumuri noroioase, ger ( o noapte doar), ploaie (dar numai  în două zile).  Am trecut prin păduri ca-n basme, prin fânațe și pășuni, printre ogoare, pe lângă multe stâne de oi sau de vite, cu haite de câini, am văzut multe căprioare, urme de urși și de cerbi. Am dormit 8 nopți în cortul nostru drag, dar și 4 în pensiuni/hosteluri. Deși de acasă planificaserăm doar două: în Sighișoara și Mediaș. Am mai solicitat una în Biertan, unde ajunseserăm după două zile prin ploaie ”mocănească” și am mai acceptat cu plăcere una (ultima) la Micăsasa/Țapu, la amabila invitație a familiei Liliana Borșan și Marius Urucu, care ne urmăriseră și ne contactaseră pe parcurs. 

Am văzut pe dinafară și am fotografiat în grabă multe dintre acele celebre ”biserici-cetate” din Terra Saxonum și unele castele foste ale grofilor, nu ale sașilor, aflate în diferite stadii de renovare sau de degradare.  Dintre bisericile fortificate, vreo 40-50 le vizitaserăm și în interior și le fotografiaserăm pe îndelete în 2008, iar unele de mai multe ori. Și vom reveni pe acolo la unele pe biciclete, la altele pe patru roți, dorind să le revedem, inclusiv pe unele din sate prin care nu trece Via. Și să-i revedem măcar pe unii dintre amabilii oameni întâlniți în tura asta.

Am trecut prin multe și variate sate: unele bine gospodărite, curate, cu case faine, altele cu un amestec de case faine și case părăsite, degradate, prăbușite, amestec de bucurie și tristețe.

Desigur că având ”cazarea la purtători” și zilele fiind mai scurte ca vara cu mult, etapele noastre nu au corespuns cu cele din ghidul VT, unde sunt  10 etape  de la Archita la MIcăsasa, noi am făcut 12. În plus am parcurș și etapa Micăsasa-Blaj, de unde aveam accelerat până la Cluj. Dar  în seara anterioară, nașul nostru a insistat să vină cu mașina după noi, ceea ce a și făcut: am intrat în casă când  mai  erau vreo 45 de minute până ce pleca trenul din Blaj.  Și la Blaj  vom putea ajunge cu trenul când vom continua spre Banat.

Din cauza decalării unor treceri prin sate ”cap de etapă” și a zilelor de sărbătoare, o problemă era găsirea ștampilelor de etapă. Dar am rezolvat-o cu telefoane și prin amabilitatea oamenilor indicați în ghid.  Ne întrebase în octombrie cineva: -” Și fără ștampilă n-ați fi putut continua ?” Răspunsul este desigur DA ! Dacă nu găseam o ștampilă, dorind să le avem pe toate (poate e o copilărie !), ne-ar fi trimis-o prin poștă oamenii amabili de la Tășuleasa ( au câte o dublură a tuturor !), aplicată pe o hârtie și o decupam și o lipeam în ”Carnetul Drumețului pe VT” pe care îl puteți comanda tot de la ei dacă nu porniți de la Putna.

Nu vom face aici o relatare pe zile. Mai ales că de pe traseu și mai pe urmă de acasă, am postat zilnic 1-2 imagini + text și voi mai continua  să postez câte o imagine pe zi cu scurte texte, amintindu-ne că unii amici spuneau că si unele texte sunt la fel de interesante ca și imaginile !   Dar vă dăm pe scurt etapele noastre:

Ziua 1-a, marți 21 dec 2021: Archita – Roadeș – cort în pădure la cam 30 minute după  traversarea șoselei Bunești – Viscri. 18,3 km.

Ziua a 2-a: 22 dec. Drum Bunești – Criț – Cloașterf – Saschiz.  20,4 km.

Ziua a 3-a: 23 dec. Saschiz -Daia – Vulcan – Șapartoc. 21 km.

Ziua a 4-a: 24 dec.  Șapartoc – Aurel Vlaicu – Sighișoara. 13,5 km.

             Primele 4 zile pe zăpadă de 10-20 cm cu 3 nopți în cort și a 4-a în Sighișoara, în Burg Hostel din cetate – singuri în tot hostelul !

               Următoarele zile prin peisaj și vreme de toamnă târzie, fără zăpadă și anume:

Ziua a 5-a:  25 dec,Sighișoara – Stejereni – Criș. 17 km. Cort în marginea satului Criș, la ieșire.

Ziua a 6-a: 26 dec.Criș – Florești – Mălâncrav prin ploaie ! 12,5 km. Cort într-o șură a unei foste case săsești, devenită ”casă de oaspeți” pe str. Principală.- la nr. 280.  Sunați în prealabil la 0774-903 580, căci tanti nu locuiește acolo.

Ziua a 7-a: 27 dec.  Mălâncrav- Noul Săsesc -Copșa Mare- Biertan, 16,2 km tot prin ploaie ! Uzi ”până la piele” în ciuda goretex-urilor de pe noi ! (Dar bocancii noi au fost impermeabili ! ). Motiv pentru care  am solicitat de pe traseu (din Copșa Mare) cazare în Biertan. Așa că am primit o cameră într-o superbă pensiune: Eva Wagner, veche casă săsească modernizată, care n-are firmă. Sunați  în prealabil la:  0740-679 119, mai este o pensiune Oppidium.

Ziua a 8-a:  28 dec. Biertan- pădure- pășune:  19,3 km. Zi înnorată  cum vor fi și următoarele, dar toate fără ploaie.( ne făcuserăm ”norma” !).  Cort la liziera pădurii de după frumoasa pășune Șesul cel Mare.

Ziua a 9-a:  29 dec.Plăcută întâlnire cu un grup de medieșeni de diferite vârste care urcau, făceau un circuit de o zi. Sosire în Mediaș după doar 9,2 km.  Masă la restaurantul italian  Mia Piazetta, din Piața Ferdinand. Cazare la Pensiunea Mimi -singuri ! Cu multă amabilitate ni se adusese cheia la restaurant, căci proprietarul trebuia să plece din localitate.

Ziua a 10-a: .  30 decMediaș – Bazna -vizită pentru ștampilă la ”Buni” de la frumoasa Bassen Pension- cort la ieșirea din pădure.  19,2 km.

Ziua a 11-a:  31 dec.Trecere prin satele Târnava- Târnăvioara – Copșa Mică- Axente Sever. Neplăcut ”peisaj” antropic la întrarea în Târnava. Plăcută întâlnire la Primăria Copșa Mică cu viceprimarul Bogdan Tăpălagă, care ne-a aplicat ștampila ”Copșa Mică”, dar procurase pentru noi și pe cea din Axente Sever. 18,2 km. Revelion în cort în drept cu satul Agârbiciu, sat care ne-a urat La Mulți Ani la miez de noapte cu faine  focuri de artificii.

Ziua a 12:  1 ian 2022: Agârbiciu – Șeica Mică – Micăsasa. 13 km. Cazare-surpriză:  la 2 km, în ”casa bunicilor” din satul Țapu, la familia Liliana Borșan și Marius Urucu – bucureșteni mutați aici nu de mult ! Ei  ne    contactaseră când eram pe traseu și veniseră după noi în centrul Micăsasei. Seară faină la oameni faini ! Care ceruseră pentru noi ștampila de la primarul din Micăsasa , probail de negăsit în acea seară de 1 Ianuarie !

Ziua a 13-a: 2 ian 2022.  Micăsasa -unde Marius și Liliana ne-au dus cu mașina, la întâlnirea de la 7.30  cu Dan Aldea – primar al primei comune – Valea Lungă- din jud. Alba, care ne-a  însoțit toată ziua. Urcare prin pădure până în culme,  unde e ultima bornă și momentan ultimul marcaj T. De aici se intră  în jud. Alba. De acolo am fost conduși de Dan și de aplicația VT din telefon, am coborât  în satul Lunca, am continuat ”pe șes” – spre Cenade – sat Mănărade- Blaj – 22 km.  După amiază, am făcut schimb de rucsaci cu Dan ! Ștampila din Blaj o vom aplica atunci când vom continua mai departe, probabil în vacanța viitoare de iarnă.  Când poate vom începe tot din MIcăsasa, iar de la granița SB-AB noua variantă care va trece în drum spre Blaj prin centrul de comună Valea Lungă cu al cărei primar am devenit buni prieteni !

Total Archita – Blaj 220 km.

SFATURI:

– să citiți partea introductiva, sfaturile -foarte utile- din Ghidul Drumețului pe VT:     

                  https://docplayer.ro/166263321-Ghidul-drume%C8%9Bului-pe.html

– să parcurgeți ca ”test”, măcar câteva etape. Și credem că majoritatea veți dori  să reluați experiența,

– să nu fiți panicați de posibile întâlniri cu urșii ! Dar puți posibile ziua și  fff rar periculoase: citiți vă rog: http://www.dinumititeanu.ro/Ursii-si-lupii-un-pericol-in-munti-%3F

– veți trece pe lângă multe turme de oi cu câini. Latră, par agresivi, dar ăsta nu e un motiv de a nu parcurge Via. Îi veți vedea potoliți în multe imagini ale noastre, nu reușiserăm să-i surprindem agresivi !  Nemțoaica Christine Thürmer a parcurs SINGURĂ tot traseul de la Putna la Drobeta Turnu Severin, iar bucureșteanca Anca Iosif, tot singură Putna-Micăsasa, cam 750 km. Și au trecut și prin multe haite de câini, dovadă elocventă că se poate Citiți și exersați:  http://www.dinumititeanu.ro/Cainii-ciobanilor și veți afla că se poate parcurge VT și ”fără pamperși” ! 

– să aveți în telefon (și acesta să fie încărcat), aplicația Via Transilvanica cu track-ul, deoarece  mai există zone unde marcajele au fost distruse de răufăcători,

– echipați-vă corespunzător și pentru soare (protecția capului și ochilor, a pielii nebronzate) și pentru ploaie și noroaie (deci ghete/bocanci și para-noroaie, nu adidași), Nu peste tot se pot evita noroaiele mergând pe lângă drum,

– turele de doar 3-5 zile, planificați-le în zile cu vreme prognozată ca bună,

– în ture mai lungi, de 20-40 de zile, acceptați riscul unor zile cu ploaie și noroaie și adaptați-vă: ori faceți pauză până revine vremea bună, ori -mai ales că majoritatea ploilor de vară sunt scurte (averse)-  puteți continua cu echipament adecvat și cu gândul că la pensiunea care vă așteaptă le veți și vă veți putea usca,

 – rețineți din timp locuri la pensiuni, cu masă sau doar pentru dormit, după oferte și dorințe, confirmați apoi sosirea în dimineața respectivă sau anunțați dacă nu veți ajunge,

– luați-vă de la pensiune sau de la case din alte sate de pe traseu cam 2 litri de apă de persoană, mai ales că majoritatea mergeți ”din pensiune, în pensiune”, deci cu bagaj mic. Mulți au recunoscut în postări că au răbdat de sete !

– nu abordați traseul iarna cu cortul, dacă nu aveți experiență la așa ceva. Nu e de glumă ! Vedeți aici:

       http://www.dinumititeanu.ro/Cu-cortul-iarna     Dar câte o tură de 1-3 zile, când s-a rezolvat  cazarea și când zăpada nu e mare,  ați constatat se mai fac și că au alt farmec.

– să aveți o pungă în care să adunați fiecare câteva gunoaie de pe traseu și să le depuneți într-un container din satul următor. Dacă fac asta cei din fața noastră, vom mai întâlni doar anumite depozite ilegale, în rest vom merge prin locuri curate și vor merge prin locuri curate și cei din urma noastră,

– și pentru că unii nu sunteți montaniarzi, dar poate veți aborda și munții, citiți și:

    http://www.dinumititeanu.ro/Sfaturi-pentru-mersul-pe-munte  În mod sigur vă vor folosi ! Când eu eram începător în mersul pe munte, nu am găsit ”pe tavă” așa ceva!

 -salutați oamenii, eventual cu cei negrăbiți opriți-vă de vorbă, vorbiți-le de Via Transilvanica, lăudați-le ce este de lăudat în satul lor. Unii deja știu de Via și ne salută ei . Nu obișnuiesc să ne felicite, ci doar  doar să se mire și să ne  întreabe de ce facem asta ! Ne-au bucurat cei revoltați pe consătenii lor care au deteriorat marcajele VT !

FOTO: Șase albume (vreo 160 de imagini)  din tura relatată mai sus, găsiți pe:   www.foto.dinumititeanu.ro  , unde sunt alte 6 albume și din tura din octombrie.  Citiți și urmați instrucțiunile pt vizualizare dacă aveți laptop, sunt mult mai plăcute ochilor la dimensiuni mai mari. Nu am putut scrie  explicații la imagini, dar titlul fiecărui album vă ajută.  Important e că sunt de pe draga Via, unii le recunoașteți, alții vă veți aminti unele dintre ele  când le veți vedea ”live” ! Și imaginile vă vor convinge că am avut  o tură faină, deși -referitor la ploaie și noroaie- un cârcotaș ne-a reproșat că n-am ales bine perioada. De parcă  în alte perioade ploile sun mai rare ca în Decembrie ! Iar perioada n-am ales-o, atunci puteam atunci aveam vacanță ! Noroiul din câteva zone și ploaia din două zile, mi-au amintit că un călugăr-ghid  de la Schitul Durău, care căutând Cascada Duruitoarea pentru Al.Vlahuță și prieteni ai săi, i-a rătăcit. i-a consolat cu fraza ”Excursia fără rătăceală e ca nunta fără lăutari” !   Și Via fără un pic de ploaie și câteva zone cu noroaie e ca mâncarea fără sare !

Eu sunt pensionar, am mult timp liber și pot răspunde -o fac cu plăcere- la orice întrebare  îmi adresați pe dinu.mititeanu@gmail.com  sau pe messenger- despre Via Transilvanica sau despre Munte. Dar la mai oricare întrebare ați putea găsi răspuns în vastul meu blog    http://www.dinmititeanu.ro  unde articolele au fost  citite  de mii de oameni, unele chiar de 20-30.000 de oameni !

Cu dragul ce-l am pentru toți iubitorii de mișcare în natură !   Dinu


Loading